En svensk landslagsspelare i fotboll finns med i ett nystartat bryggeri i Dalarna. Men ölet bryggs av pappan Anders Roddar.
Nu brygger kanske inte Julia Roddar inte så mycket på bryggeriet Tre Döttrar i Falun, men hon är en av såväl de döttrar som anspelas på i namnet som delägarna. Den som driver bryggeriet är hennes far Anders Roddar.
– Tjejerna är ölintresserade, det blir man när man har en far som varit ölnördig i många år. Och sen har de ju män i öldrickaråldern, berättar han.
Bryggeriet är i nanoskala. Ett förråd i huset är ombyggt till bryggeri och där bryggs det på en Grainfather på 30 liters, även om han har en Braumeister på 50 liter också som väntar på att göra sin första vört.
– Sen ska jag köpa på mig lite 100-literstankar som jag ska fylla med dubbelbryggningar på Braumeistern.
Till att börja med säljer han till ett par lokala restauranger och någon lansering på Systembolaget är inte aktuell.
– Jag känner så mycket folk så det blir för jobbigt att brygga om alla de köper det, säger han och skrattar.
– Det är ett meck att ta sig in där med, fast Sven Eklund på Villovägens Bryggeri har lovat att hjälpa mig, så det är inte omöjligt. Men sen innebär ju Systembolaget att jag har en hylla som jag måste fylla hela tiden och jag vill ju kunna åka till Julia, som är i Washington i USA, ibland.
Anders är pensionär i dag, men har rest en hel del och smakat öl runtom i världen tidigare. Och då gärna hantverksöl.
– Det dricks inte mycket Mariestads i den här familjen, helst dricker jag neipa. Det är den jag brinner för, säger han.
Det återspeglas även i Tre Döttrars sortiment av öl, där det finns två ipor och två lager än så länge.
– Sen dricker jag inte stout, men ska göra en så småningom, avslutar Anders Roddar.