Brygghus 19 ska lansera en hel del nyheter under 2021. Det får du veta mer om i vår enkätserie.
Det är Dan-Magnus Svensson som svarar på frågorna, och här är alla de svaren.
1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?
– Det har varit ett mycket ryckigt år på grund av Coronapandemin. Oförutsägbart och svårplanerat. Vi installerade en destillator i april och kunde då verkligen bidra till samhället genom att omvandla egen och andra små bryggeriers spillöl till handsprit. Generellt har vi klarat oss bra och har expanderat från två till fyra anställda under detta året.
2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?
– Två delar. Dels upprampning av öl-produktionen med en rad nyheter. Och dels etableringen av sprit-sortimentet, gin, vodka, drinkar – även här en rad nyheter. Vi har planerat ett flertal lanseringar, samarbeten och spännande projekt. Eftersom vi utökade förmågan inom i princip alla områden i bryggeriet/destilleriet kommer det ge pay-back.
Till exempel:
I februari lanserar vi en ny NEIPA, Cloudy Sunrise med El Dorado och Idaho #7.
Till påsk kommer en efterfrågad dubbelbock, Easter Delight
I april kommer en syrlig fruktöl, La La Lime, som är en Lime/Rhubarb Lemonade
Vi lägger nu riktigt starka och svarta godsaker på fat – dessa kommer bli klara till höst/vinter.
3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna
– Ha ha, jättebra fråga men trist svar – jag hinner ju inte spana på kollegorna. Jag är ju som vanligt hundra fokuserad på jobba jobba jobba. Sorry.
4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.
– Suck vilket trist intervjuoffer jag är – men jag testade ju i alla fall lite av andras öl på GSBF. Dock finns några favoriter, till exempel Brekeriet känns alltid jäkla stabilt.
5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?
– Vi testade lite gårdsförsäljning med läsk och folköl nu under slutet på 2020, vi skulle kunna generera en liten inkomst genom gårdsförsäjning. Men jag är övertygad det absolut viktigaste stödet för små tillverkare av alkohol är att som i princip resten av EU införa differentierad alkoholskatt och detta är ju inte egentligen inte ens en alkoholpoliktisk fråga. Det stödet skulle öka överlevnad, mångfald och kvalitet – och påverkan på alkoholkonsumtionen skulle vara att fler skulle dricka mindra och bättre. Sedan vore symbolvärdet med gårdsförsäljning viktigt – dock ska vi inte sätta likhetstecken mellan alkoholmonopolets vara eller inte vara och att tillåta gårdsförssäljning. Inte heller ska gårdsförsäljning vara ersättare för ett lokalt sortiment hos monopolet. Efterfrågan på små producenters produkter på Systembolaget skulle inte försvninna om de små tillverkarna fick sälja själva. Snarast öka och lokala sortiment blir ännu mer eftersfrågat.
6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?
– Hm, en kluring nu igen – Det finns många vi kan tänkta oss brygga med vore till exempel jättekul att göra en bryggning med våra vänner i Strömstad. Det som begränsar är tiden, så fort vi sitter ner i fikarummet har vi nästan direkt nya produktideer. Löjligt kul. 🙂