I en källarlokal under Bishop Arms i centrala Malmö pågår något unikt. Bryggkonsten frodas i en miljö där samarbete och passion är minst lika viktiga råvaror som malt och humle. På Kapusta Brewing, en del av kollektivbryggeriet Minus-1, har Christian Kapusta, en av pionjärerna bakom projektet, hittat en form där han kan brygga de öl han vill, sälja dem på krogen och samtidigt kunna se det som ett roligt hobbyprojekt helt drivet av glädje för öl snarare än ekonomiska incitament.
Christian Kapusta beskriver Minus-1 som ett ”kollektivbryggeri”, där flera bryggare samlats för att skapa lokalt producerad öl under ett och samma tak. Ett tak som också utgör golv för Bishops Arms-puben vid Gustaf Adolfs Torg i Malmö. Minus-1 startade på initiativ av Maja Kozul på Bishop Arms som önskade att skapa något lokalt och unikt för gästerna. Inspirerad av ett liknande projekt i Luleå förenades ett antal hembryggare under ett kommersiellt tak.
– Det är en unik situation. Vi har lokalen gratis och Bishop Arms våningen ovanför köper allt vårt öl, vilket ger en hyperlokal och unik produkt för deras gäster, säger Christian Kapusta.
Kollektivet har funnits sedan 2015, och Christian Kapusta är den enda som är kvar sedan starten. Idag är det fem olika grupper som aktivt brygger på Minus-1. Förutom Kapusta brewing är det även Nemus, Regulators, Padawan och Inevitable brewing. Även om de arbetar individuellt kring sina recept så är gemenskapen stark.
– Det blir som att brygga på ett professionellt bryggeri, men du får stora möjligheter att experimentera och utvecklas. Vi testar varandras öl och ger feedback. Det är en fantastisk gemenskap och absolut ingen konkurrens mellan de olika bryggarlagen.
Bryggarna på Minus-1 använder sig av hembryggningsutrustning, vilket ger dem stor flexibilitet. De använder två 50-liters Braumeister som de brygger på samtidigt och jäser sedan i kylskåp med temperaturstyrning. Alla pengar de drar in återinvesteras i bryggeriet och förra året hade man fått in så mycket att man kunde uppgradera till ett par 130-liters glykolkylda tankar. Man har också börjat titta på att uppgradera bryggverket framöver. Inte för att det skulle ge bättre öl, utan för att underlätta bryggprocessen och minska lite på arbetet.
Det handlar inte om att uppnå någon kommersiell framgång utan snarare om passion och glädje.
– Vi tjänar inga pengar på det här. Vi brygger i alldeles för liten skala för det. Varje bryggning ger fem fat, och ölen säljer oftast slut minst lika snabbt som vi hinner brygga den, säger Christian med ett leende.
Kunderna är en blandning av hotellgäster, stammisar, turister och hängivna ölnördar.
–Det finns en skara människor som alltid kommer snabbt för att testa när vi släpper något nytt.
Stabiliteten i ölen har förbättrats markant sedan starten. Christian erkänner att kvalitén var lite varierande i början men sedan ett par år är den mycket stabil.
För Christian är bryggandet framförallt en kreativ hobby. Han har bryggt i 13 år och i början blev det mycket IPA och humledrivna öl, men de senaste åren har det gått mer mot sessionöl och lager. Han fascineras av att utmana sig själv genom att experimentera med olika stilar och tekniker. En av hans stoltheter är ett återkommande experiment med en kettlesour, där han med hjälp av lagring och frukt lyckats skapa en smak som liknar riktig lambic.
– Jag har till och med lurat kommersiella bryggare med det. Man kan komma långt med rätt process, säger han.
I Minus-1 finns också andra bryggare med egna visioner, som Simon Hyttfors från Nemus Brewing som tillsammans med två vänner, Jesper Grahm och Niklas Hedström, bildade Nemus Brewing för några år sedan har sedan dess fokuserat på klassisk tysk lageröl.
– Vi ville göra något annat än humlebomber och kryddade stouts, säger Simon Hyttfors.
Genom att resa till Tyskland och fördjupa sig i stilar som pilsner, schwarzbier och märzen har de skapat sitt eget uttryck i bryggeriet.
Genom Minus-1 har de redan fått möjlighet att visa upp sina öl på festivaler som GSBF och Malmö Öl & Whisky, men framtiden är fortfarande en öppen fråga.
– Vi funderar ibland på att starta något kommersiellt, men vi är inte där än. Just nu är det mest avlägsna drömmar.
I väntan på nästa steg fortsätter Nemus Brewing att experimentera med sina recept, som till exempel i en kommande västkust-IPA bryggd med skånskodlad humle av sorten cascade.
Nästa år firar Minus-1 tioårsjubileum och det kommer innebära en rad olika roliga händelser. Christian Kapusta på Kapusta brewing avslöjar att kollektivet planerar att fira stort genom tap takeovers och att involvera så många lokala bryggerier som möjligt
De olika bryggarkollektiven i Minus-1 byts ut kontinuerligt när någon tröttnar eller går vidare till nya uppgifter. För att ta sig in i Minus-1:s sfär gäller det att ha skapat sig ett namn i hembryggarkretsar. Flera bryggare har börjat sin resa här och gått vidare till kommersiella bryggerier, som Anders Kvist på Elmeleven och Andreas Leman från Giants Brothers, som nu brygger på Brygghus 19.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.