10 000 burkar i timman. Det ska Oppigårds kunna producera med sin nya anläggning. I kväll är det burkpremiär på Oliver Twist.
Att använda burkar för sin öl har blivit allt mer populärt även i Sverige. Flera bryggerier har investerat i egen utrustning, och en hel del använder sig av företaget Can-Man, som åker runt till bryggerier och erbjuder den tjänsten.
Oppigårds är Sverige klart största hantverksbryggeri och nu är det dags för burkpremiär. Under tisdagen kördes anläggningen i produktion för första gången och i dag är det premiär för burkarna på Oliver Twist.
– Vi är väldigt nöjda med de låga syrenivåerna, säger Anders Wikén på bryggeriet.
Det är ölet Indenpendence Ale, en del av Oppigårds 15-årsjubileum, som tas med till Oliver Twist i samband med deras 25-årsjubileum.
– Det blir det första ölet på burk och vi tar med det ner när vi åker till Stockholm, säger Wikén.
Även med burklinan på plats kommer den mesta ölen från Oppigårds även i fortsättningen att hamna på flaska. Det är inte tillåtet att byta från flaska till burk för de öl som finns på Systembolaget, så där är flaskorna ett måste.
– Den första burken på Systembolaget blir Independence Ale i juni. Vi har även pratat om att släppa vår Grim Lager på burk på Systembolaget, det lutar åt det i nuläget, säger Wikén.
Givetvis finns det också en möjlighet att ha samma öl på Systembolaget i både flaska och burk, och det kan bli aktuellt framöver.
– En kapsyl är inte lika tät som en burk, så på sikt håller ölet bättre i en burk. Men när det är färskt tror jag nästan att det är bättre på flaska, säger Wikén.
Burken kan också vara en bra lösning när det gäller framtida export, då den är lättare och sänker fraktkostnaderna.
– Det är absolut intressant. Men vi har faktiskt inte jättemycket planer ännu för vad som ska komma på burk framöver. Först ska vi igång med produktionen, säger Wikén.