Byaregården ska sätta fart på produktionen

Bildspel

Bild 1 av 7

Robert Olsson hoppas på att öka på produktionen rejält de kommande åren.


 

De var först i Halland med att satsa på bryggeri. Nu hoppas Robert Olsson och Inger Elftorp att produktionen ska sätta fart ännu mer.

De båda har lagt ner enormt mycket jobb på Byaregården, som ligger en bit norr om Varberg.

– När vi flyttade hit fanns inga hus. Allt har kommit till längs vägen, berättar Robert Olsson.

Bryggeriet har sedan kompletterats med bland annat ett fik, där de också hoppas kunna servera sina starköl. I dag är det bara tillåtet med försäljning av folköl. Förutom öl gör de hantverksmässig läskedryck och för att komplettera det hela har de även sin egen humleodling.

– Humlen används förstås till våra egna öl. Det har blivit mer och mer läsk de senaste åren men jag vill inte släppa ölen. Vi gör gärna både och, säger Olsson.

Sedan januari jobbar också Teijo Seppänen på gården. Han har varit hembryggare sedan länge och kommer att få brygga öl. Men också göra en massa annat, precis som Robert Olsson.

– Teijo gillar att lösa problem precis som jag. Men måste vara en allkonstnär om man ska klara det här, säger Olsson.

När det gäller ölen är ambitionen att göra lättdrucken öl. Att brygga öl för de riktiga nördarna får andra göra.

– Vi brygger ungefär lika mycket lager som ale. Som det är nu brygger vi 30000-40000 liter öl på ett år. Jag skulle vilja att vi kom upp i 150 000 liter, säger Robert Olsson.

Teijo Seppänen har en lite annan inställning till öl och gilar lite mer komplicerade ölsorter. Kanske kan det påverka utvecklingen för bryggeriet i framtiden.

– Jag tror att det kan bli en bra mix med oss båda, säger Seppänen.

På gården finns det också får och faktiskt har även de lite ölanknytning. Dels får de äta draven, vilket är malten som blir över efter en bryggning. Dessutom låter de tillverka ölkorv med lammkött från den egna gården.

Så lokalt det bara går alltså. Och just det lokala är viktigt för Robert Olsson.

– Vi säger inte nej till att öka produktionen men viktigast är att vara så lokal som möjligt.

Till sommaren kommer de att ha öppet fredag till söndag och det blir på dagtid som det går att besöka Byaregården. Även om det kommer att säljas starköl framöver så är det inte det som är det viktiga.

– Vi vill att både närboende och turister ska komma hit och få en upplevelse, säger Olsson.