Värna de svenska bryggerierna genom att införa gårdsförsäljning av öl och vin. Det kräver två skånska centerpartister och pekar på att det som går i Finland måste gå även i Sverige.
Det är riksdagsledamoten Stina Larsson samt Anneli Kihlstrand, ledamot i regionala utvecklingsnämnden i Skåne, som framför sina synpunkter i en debattartikel hos Ystads Allehanda.
Man pekar på behovet av närproducerade produkter i kristider och att det inte bara handlar om mat.
Man menar att vare sig EU-regler eller folkhälsoaspekten är fungerande argument för att avstå från gårdsförsäljning.
– Gårdsförsäljning skulle vara en viktig satsning på närproducerade livsmedel. De folkhälsomässiga argument som förs fram mot gårdsförsäljning är viktiga men tar inte hänsyn till hur gårdsförsäljning är tänkt att ske och till vem. Gårdsförsäljning tar sitt sikte på den som bevistar en vingård eller ett bryggeri och i samband med besöket köper en hantverksmässig producerad dryck. Centerpartiet vill kombinera gårdsförsäljning med att ha kvar Systembolaget. Det är också fullt möjligt. En sådan lösning finns redan i Finland, utan att EU-kommissionen har agerat, skriver de båda.
Duon ser gårdsförsäljningen som ett naturligt steg i satsningen på svensk mat.
– Livsmedel är inte bara mat. Sverige har under det senaste decenniet fått se en kraftig ökning av små bryggerier och andra hantverksmässiga dryckesproducenter. En utveckling som vi i Centerpartiet är mycket glada över. Alla kvalitetslivsmedel är viktiga att värna och är en växande näring som utgörs av små bryggerier, destillerier och vinodlare. Dessa dryckesproducenter är dessutom viktiga jobbskapare på framför allt mindre orter och landsbygden och är viktiga företag inom besöksnäringen.