Charles Cassino på Waza i Stockholm har haft ett tufft år. Det kan du läsa om i hans svar på vår enkät.
Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?
– Att vi faktiskt överlevde. Bryggeri och restaurang är i normala fall ett vinnande koncept för att få avsättning av sina produkter med bra marginal. Ja, i alla fall om man har ett väldigt litet bryggeri och inte vill eller kan expandera produktionen. Men inte under en pandemi när gästerna försvinner och möjligheten att flaska eller burka till Systembolaget blir för kostsam.
– Sedan är det ju väldigt roligt att göra små festivaler och collabs. Vi lyckades hinna med en Norra Bantorget Block Beer Party tillsammans med PKLK & Brisket & Friends. Samt även Waza Beer Fest 2021 där vi hade tap takeover i baren med elva Stockholmsbryggerier. Samt att det även fanns åtta hembryggare på plats som serverade sina öl som de hade bryggt på WAZA. Otroligt lyckat evenemang som självklart kommer att återkomma 2022. Och om allt går som vi vill, med en en variant på temat även i vår.
Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?
– Att vi faktiskt bara säljer till oss själva och inte kunde öka volymen.
Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?
– Kul gimmick, men ingen ekonomisk vinst. Om det även skulle innebära att TSLS försämras så vore det ju inte värt det. Ja, även om vi inte säljer till Bolaget. Men för alla andra.
Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?
– Generellt alla. Måste ta hjälp av en kamrat som verkligen testar ALLA svenska öl som kommer på bolaget. Citat ”Förr va det enklare, då fick man hälla ut väldigt många öl som va odrickbara. Nu måste man dricka upp det mesta när det är så gott!”
– Så att kvaliteten har höjts är ju väldigt trevligt och bra
Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?
– Lite fegt, men det vore skoj att se en större bredd. Självklart så brygger man ju det som säljer, det är ofrånkomligt.
– Av samma anledning så kommer 2022 bli ett spännande år, eftersom nu är äntligen är alla våra 16 kranar verkligen våra egna. Dags att börja brygga på riktigt.