Öl med vildjäst från Göteborgstrakten. Det vill gärna Christian Figved lyfta fram.
Figved driver AKiA Brygghus I Kungsbacka och här är alla hans svar på våra sommarfrågor.
Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?
– Pivot Pils ifrån O/O slinker alltid ner med ett leende. Bra malt- och humle profil och en markant beska. Dessutom alkoholsvag
Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?
– Jag tror det kan bli svårt att få igenom detta tyvärr. Tror inte att bryggerier kommer ha som en butik. Men det vore kul att sälja öl till människor som varit på exempelvis provning eller rundvisning, så dessa deltagare får med sig lite av sortimentet hem. Lite av det som utredningen kommit fram till.
Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?
– Jag tror att festivaler måste ge bryggerier bättre förutsättningar i att få tillbaka en slant för sin medverkan. Tycker själv att det är roligare att medverka på festivaler som andra bryggerier är med och arrangerar. Lågkonjunkturen påverkar nog inte människor ifrån att dricka eller smaka nya öl tillsammans
Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?
– Wild & Sour Brewing Company. Per gör sina öl med vildjäst och bakterier på ett otroligt imponerade sett. I klass med de riktigt duktiga i stilen
Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?
– Haket med Blixa Bargeld
Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?
– Pilsner i (tysk stil) ljus och med rikligt med bra beska. Inte för stark, dricker gärna fler