Tillsätt en oberoende utredning som tar fram fakta om alkohol i Sverige. Det kräver Christian Nielsen och han hoppas på minst 30 000 namnunderskrifter.
Tidigare i dag berättade Beernews om att Alkoholkommissionen avslutat sitt arbete efter bara sex veckor. Hård kritik från bland annat IOGT-NTO gjorde att ledamöter hoppade av och jobbet stoppades.
Nu kräver ölprofilen Christian Nielsen att en ny undersökning tillsätts.
– Jag blev irriterad när jag såg att kommissionen stoppats. Vi har i dag en alkoholpolitik som drivs av känslor och inte av fakta. De utredningar som man brukar hänvisa till är gammal skåpmat med fakta som inte är aktuella, säger Nielsen.
Han kräver nu att regeringen tillsätter en oberoende utredning liknande den kommission som just lagts ned, och att man tar fram fakta som bygger på dagens situation. Han stör sig också på nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s makt i sådana här frågor.
– De är en liten minoritet i dom här frågorna men har mycket att säga till om. Det är konstigt att de har makt att ligga som en våt filt över hela den svenska alkoholpolitiken, säger Nielsen.
Han har satt som mål att 30 000 personer ska skriva under hans krav på en ny utredning innan alla namnen lämnas över till socialminister Annika Strandhäll (S). Just den siffran är vald med omsorg.
– Så många medlemmar har IOGT-NTO, nu ska vi visa att vi kan vara minst lika många. Jag hoppas att det ska bli ett bra gensvar. Om det sedan leder till något får vi väl se, men vi måste försöka, säger Nielsen.
Här kan du skriva under uppropet.
Här är punkterna som Nielsen vill ha utredda:
– Att beskriva den oreglerade handeln med alkohol och dess konsekvenser ur ett juridisk, socialt och ekonomiskt perspektiv. Det är av särskilt intresse att titta på relationerna mellan organiserad brottslighet och okontrollerad försäljning och hur vi bäst kan säkerställa att återfå kontrollen.
– Att undersöka sambandet mellan skatt på alkohol och konsumtion i syfte att fastställa om alkoholskatten är ändamålsenligt utformad, utifrån syftet att begränsa konsumtionen av alkohol och generera skatteintäkter.
– Att studera hur dagens utformning av och nivå på alkoholskatten påverkar brottslighet och sociala problem.
– Att belysa alkoholnäringens betydelse för jobb och tillväxt och potentialen för landsbygdsutveckling.
– Att granska alkoholkonsumtionens sociala mönster, utveckling och skadeverkningar, särskilt kopplingen mellan konsumtion och skador och om den så kallade totalkonsumtionsmodellen är ett lämpligt analysverktyg i detta sammanhang.