Det finns många stilar, men ingen svensk. Det vill Claes Wernerson på Qvänum Mat & Malt se en ändring på 2022.
Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?
– Att det rullat på bra trots pandemin. Året har också drivit på kreativiteten och skapat ett bättre företagande.
Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?
– Naturligtvis har pandemin påverkat mycket. Oro för personal, ekonomi och familj. Sen har året varit väldigt svårt att planera inte minst på grund av de snabba förändringarna i restriktionerna.
Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?
Tror inte det skulle betyda stora volymökningar med det skulle vara mycket betydelsefullt för att kunna möta våra kunder på ett helt annat sätt. Presentera vår filosofi och också ge en värdefull möjlighet till unika produkter i små serier. Nåt som inte funkar genom Systembolaget. Och sannolikt blir det nyanställningar också.
Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?
– Det finns så många duktiga bryggerier så det är svårt att nämna nån enskild. Vi gillar ju öl och mat i samverkan så Omakas inriktning med samma tänk gillar jag.
Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?
– Jag har alltid förundrats över att det finns hur många ölklasser som helst men ingen svensk ölstil. Så mer svensk öl på svenska råvaror. Det finns så många spännande och goda smaksättningar i vår natur. Och så kanske vi kan få till en svensk ölstil.