Folkhälsomyndigheten vill införa restriktioner för större evenemang i Sverige på grund av coronaviruset. Det kan påverka flera stora ölfestivaler, men ännu är inga beslut tagna.
Under onsdagsmorgonen framkom det att även svenska myndigheter tittar på att reglera och stoppa större evenemang på grund av hur snabbt coronaviruset sprider sig.
– Vi har en dialog med regeringen om begränsning av större evenemang. Generellt så måste varje stort evenemang bedömas utifrån sina förutsättningar. Ett evenemang där alla vistas utomhus och inte särskilt tätt sammanpressade har naturligtvis en risknivå, jämfört med ett evenemang som till synes kan vara mindre och där de vistas inomhus och sitter närmare varandra, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till Expressen.
Ett beslut från regeringen väntas komma under dagen.
Ett sådant beslut skulle kunna påverka flera större ölfestivaler som ska arrangeras under våren. I Danmark meddelar Mikkeller på sin Facebooksida att man ska lämna besked om hur det blir med Mikkeller Beer Celebration inom kort. I Danmark finns redan ett rekommendation från myndigheterna att stoppa större evenemang där mer än 1000 personer ska samlas.
Arrangörerna av polska festivalen Beergeek Madness i Wroclaw har ställt in sin festival 3-4 april. I sociala media meddelas att man försöker hitta ett nytt datum för festivalen längre fram under året.
De största svenska ölfestivalerna i Sverige den närmaste tiden är Malmö Öl & Whisky Festival som startar på fredag, och En Öl & Whiskymässa som ska genomföras i Göteborg 3-4 april.
Viktor Ottosson på Taste Events, som står bakom festivalen i Malmö, berättar på torsdagsmorgonen att man ska ta beslut under dagen när det gäller helgens evenemang.
När det gäller festivalen i Göteborg gäller i dagsläget samma sak.
– Vi följer Folkhälsomyndigheternas uppdateringar och restriktioner dagligen. Vi planerar att genomföra mässan ut efter dom restriktioner som finns idag. Vi vet att det finns en pågående dialog angående större evenemang men vad dom kommer fram till och hur vi kommer bli påverkade vet vi inte i dagsläget, konstaterar projektledaren Emelie Oscarsson på Svenska Dryckesmässor.
Om regeringen går på Folkhälsomyndighetens linje är det långt mer än bara ölfestivaler som påverkas. Konserter, idrottsevenemang och annat lär få skjutas på framtiden, eller så får idrottsevenemangen genomföras utan publik. När det gäller ovan nämnda festivaler i Sverige och Danmark är det viktigt att betona att det ännu inte tagits några beslut om att flytta eller ställa in.