Vår sommarserie fortsätter med Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19. Orval var en tidig favorit för honom och han tror 100 nya svenska bryggerier.
1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?
1993 smakade jag Orval när den kom till Sverige i debatten om hur alkoholstark får en starköl vara – den som smakade som inget jag tidigare smakat i ölväg, dvs i princip vad som fanns då var ljus o mörk lageröl, det skojigaste då var väl annars Gammelbrygd från Falcon och jul-/påskebryg från Tuborg. Jag hade nog ett flertal flaskor Orval. En blev i alla fall kvar i källaren och dracks högtidligt vid ett bryggargille 2010 men hade tyvärr inte överlevt nåt vidare…
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Nu hinner man ju inte var på stranden så mycket en varm sommardag, men låt oss föreställa oss hur det kan va…
Varför inte en Raspberry Pink?!
Annars en ren pilsner för torrhet o törstsläckande.
Om man kikar på trender inom craftbeer känns det som det kommer fler spännade/trevliga fruktöl som kan
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Vilket barn älskar du mest är det ni undrar nu… 😉
Ölet som är bäst beror på till vad och när.
Det som fått flest ”wow” från ölnörd-publiken (inklusive undertecknad) är vår fatlagrade RIS, My Oak Balalaika. Den är slut sedan länge men kommer komma tillbaka en vacker dag.
Stora delar av öldrickarna i vårt land är dock (sitt ner o håll i er nu) _inte_ ölnördar. De uppskattar rena smaker som vår dortmunder eller tjeckiska pilsner – båda dessa är stilrena lager som vi gillar riktigt bra inte bara för att de säljer mycket utan även för deras enkelhet och nästan tidlöshet. Ta till exempel när man står och serverar på en ölfestival – efter en stund är det tveklöst så att det kommer gäster som längtar efter en öl med enkla smaker. Dessa två är då exempel på vinnare.
4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Oj, jag har inte hunnit genom alla för att utse någon. Fegt kanske men jag passar.
En observation dock är ju att det inte bara handlar om att brygga bra utan hela paketeringen är viktig. Allt måste vara bra – från själva ölen/portföljen till marknadsföring, PR, etc. Det kräver bred kompetens och är ett hårt arbete, samtidigt otroligt inspirerande och motiverande. Sedan dag ett när vi presenterade att vi ska starta ett bryggeri har vi mötts av leenden och glada människor. Alla verkar gilla öl. 🙂
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Det blir hundra bryggerier ytterligare, dvs vi ”planar ut” på ca 400.
(Tänk på att vi redan nu har fler bryggerier per capita än Kalifornien.)
Bryggerier kommer börja destillera och göra craftspirits.
Vi kommer få bryggeri- och gårdsförsäljning på försök till sommaren 2019.
De stora bryggerierna kommer köpa upp några av de små.
Några av de små bryggerierna kommer gå ihop.
Fler bryggerier kommer öppna egen servering.
Vi kommer få se en ”turiströrelse” runt bryggeribesök. Beer-trips.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Det blir då en öl- och matprovning min fru som jag träffar alldeles för lite eftersom det mest är arbete i det lilla företaget. Vi var dock en tur till Köpenhamn och MBCC i maj – jag tror det blev typ 65 ölsorter på festivalen plus några efteråt innan vi tog tåget hem. Riktigt trevligt!