Daniel Eriksson på Halmstads Brygghus började sin ölresa med Fullers ESB och det är fortfarande en favorit. Det och mycket mer berättar han i vår sommarserie.
1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Vad var speciellt med den ölen?
– Fullers ESB, som än i dag är en av mina stora favoriter.
Anledningen till det är att jag tycker att den både har en behaglig drinkabilitet och en maltighet som gör den förträfflig att avnjutas antingen för sig själv eller tillsammans med mat.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
– Falcon Export.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Jag brygger en APA, Vallgatan Pale ale, som jag är stolt över. American pale ale är ju en ölstil som många gånger får ta ett kliv tillbaka till förmån för sin storebror india pale ale.
4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Brekeriet gör enligt mig en imponerande resa.
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
– Ökningen av antal bryggerier har avstannat. Vi kommer att se en polarisering med både en ökning av antal stora småbryggare, typ pubbryggerier, och ökning av rationellt starka bryggerier. De mellanstora bryggerierna kommer få det svårt att överleva på entusiasm. Utöver det kommer vi även se en avstanning av såld volym från de stora nationella bryggerierna till förmån till starkare lokala bryggerier.
Fortfarande är det ett stort hopp mellan ”the big5” och övriga bryggerier.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
– Det är dött lopp mellan Mikael Dugge Engström (Dugges) och Lasse Ericsson (Nynäshamns Ångbryggeri). Både är ena riktigt goa snubbar.