Daniel Granath började sin ölresa med tysk veteöl. Det och flera svar ger han i Beernews sommarserie.
1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
Bra fråga. Det var nog egentligen flera men en som jag kommer ihåg att jag tyckte om när jag tog steget från att bara dricka lager var Franziskaner weissbier. Den hade så mycket mera smak och gav därför en extra dimension och nyfikenhet till öldrickandet.
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
Lätta humliga lågalkoholöl. Till exempel session pale ales.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
Skulle nog säga att den godaste öl vi gjort är vår senaste crowdsourcade vinbärs Saison. Projekt 009.
4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
Oj, svår fråga. Jag har inte hunnit med att dricka så mycket från svenska bryggerier hittills i år. I alla fall inte tillräckligt för att plocka ut en nummer ett. Får nog passa på den…
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Jag tror att det fortsatt kommer starta nya bryggerier men inte i den takten det gör nu. Öldrickarna ute i Sverige kommer fortsätta att ”upptäcka” att det finns hantverksbrygd öl som smakar gott och därmed kommer hantverksbrygd öl fortsätta ta marknadsandelar. Jag tror också att kvaliteten på hantverksbrygd öl kommer att bli bättre och bättre eftersom det ställs högre krav i och med den tuffare konkurrenssituation bryggerier nu utsätts för.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Min käre far. Vi har inte hunnit med att ses så mycket det sista och att sitta nere i de småländska skogarna och koppla av med en öl och tjöta lite med honom hade suttit fint!