Måhända att detta i första hand är en publikation som skriver om öl, men låt oss för en stund byta fokus och tillsammans med fransmännen hylla ankomsten av årets första vin. Som traditionen bjuder poppas de första flaskorna idag, den tredje torsdagen i november – i år också på en rad ölställen.
Beaujolais nouveau eller bojo novo, som det också kallas, är dagen då man världen över hyllar skörden av gamay-druvan i Beaujolais med årets första vin. Som namnet, beaujolais nouveau, antyder ska vinerna drickas unga och de släpps den tredje torsdagen i november – bara ett par månader efter skörden. Att vinerna kan släppas så pass tidigt är för att de flesta av dem genomgår en speciell typ av jäsning som kallas kolsyrejäsning, eller macération carbonique, där en alkohol- och kolsyrejäsning pågår simultant, vilket ger lätta och piggt rödfruktiga viner som ofta vinner på att serveras svalt.
Ursprungligen var beaujolais nouveau-släppet ett sätt att fira skörden, senare blev det ett sätt för vinproducenter att snabbt få avsättning för sina viner utan att behöva lagra dem under en längre tid. När vinerna, och festen, exporterades ut i världen på 1980-talet fick det till följd att kvaliteten snabbt urholkades. Efterfrågan blev helt enkelt för stor och intresset för stilen svalnade, för att i samband med naturvinsrörelsen under 2010-talet få en ny stark revival – inte minst i Sverige.
Att festen firas så stort här, nästan större än i Frankrike, är mycket tack vare Niklas Jakobsson på vinimporten Wine Trade, som också var med och grundade Stockholm Brewing Co.
– När jag startade det här firandet med våra restauranger i Sverige så var det främst för att lyfta kunskapen om området, men därigenom också lyfta de riktigt bra och stora vinerna från Cru-byarna. Även om jag förstås också gillar färskt vin och den goda anledningen till att ha en fest i mitten av november, säger Niklas Jakobsson.
Till årets firande har Wine Trade inte bara fått leverans av årets första vin, utan också ett helt fat vin, som kommer att serveras i deras Bar Ninja i Stockholm.
– Eftersom jag i princip alltid tycker att vin smakar bäst från tank, innan buteljering, så har jag länge haft en idé om att köra hem ett fat. Och i år gjorde vi slag i saken och helt enkelt körde ner och hämtade det. Vinet är från min vän Romain på Domaine Grand Pre i Fleurie. Det är ytterst lätt, josigt och omanipulerat. Sånt man kan dricka mycket av.
Beaujolais nouveau firas idag över hela Sverige, bara Wine Trade samlar cirka 120 barer och restauranger, och förstås tillkommer flera andra vinimportörer med sina krog- och barsamarbeten. Bland de listade ställena finns allt fler som också förknippas med öl, där ibland – Bishops Arms i Helsingborg, Bar La Lune i Göteborg, Tapas i Umeå samt Leoparden, Portal, Två små svin, Lådan och Tegellådan i Stockholm.
– Må hända att svensk hantverksöl är vårt huvudfokus, men vi har alltid jobbat med naturligt framställda viner också, så för oss är det självklart att vara med. Det känns dumt att missa ett tillfälle för fest. Sedan är ju nouveau-vinerna också otroligt goda och klunkvänliga, precis som man vill ha det, säger Joacim Hedlund på Lådan.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.