Nyligen kom boken ”101 öl som du måste dricka innan du dör” ut i en tolfte upplaga och med åren har ölen som det tipsas om blivit drygt 500 totalt.
2010 kom den första utgåvan av 101 öl ut för första gången. Och varje år dyker en uppföljare ut där författaren Örjan Westerlund gått igenom och bytt ut en del. Och boken har blivit mer en shoppingguide än Örjans personliga topplista för öl över tid.
– Varje år byter jag ut 30-35 öl och i år blev det ovanligt mycket för att jag hittade så mycket roligt, säger han.
– Det är stor omsättning på mindre bryggerier och de gör inte samma öl hela tiden. Det är roligt för konsumenterna, men gör det svårt att skriva böcker om dem.
Av samma orsak undviker han även säsongsprodukter som julöl. Boken ska leva ett år och säsongölen är bara tillgängliga en kort period.
De öl som väl kvalificerar sig in i boken är sånt som Örjan samlar på sig under året, exempelvis på mässor, eller via tips från andra.
– Jag provar naturligtvis fler än jag byter ut, kanske tre gånger så många, berättar Örjan.
Om det är nån ölstil som får extra fokus i årets bok så är det session-IPA. Runt tio av de 101 ölen är av den typen.
– Proportionellt mot marknaden är det lite högt, men jag tycker att det är en sympatisk ölstil som det går att dricka fler av utan att trilla under bordet.
– Annars är det mycket IPA och annan ale, jag har undvikit volymölen. Det är redan kända produkter och inte nåt nån köper en bok för.
Innehållet har ändrats genom åren i och med att Bryggerisverige förändrats och förstorats. Hundratals bryggerier har tillkommit och många av de små som fanns 2010 har vuxit sig större.
– Boken går mer mot svensk hantverksöl på senare år och i år är det ovanligt mycket. Det finns så mycket bra grejor tillgängligt i beställningssortimentet och på de lokala systembolagen, om man bor nära.
Boken riktar sig kanske inte så mycket mot den som tickat 18868 öl på Ratebeer, utan snarare ölintresserade som vill hitta bra öl utan att prova sig igenom hela sortimentet.
– Den är skriven för den som vill vidga sitt ölintresse. Stor stark-drickare når man kanske inte med en här boken så ofta, men man kanske kan nypa en eller två.
– Vid ett tillfälle var det nån som berättade för mig att han köpt boken och sen de första 30 ölen i den. Då blir man glad.
Upplagan för ”101 öl som du måste dricka innan du dör” brukar ligga på mellan 4000 och 7000. Några planer på att sluta med dem har han inte.
– Jag fortsätter så länge ny öl är intressant, så det kan bli några år till. Jag har i alla fall inte satt nån deadline på den sista än.
Temat 101 återfinns på mer än öl på Grenadine förlag. Det finns även för bland annat vin, cocktails och whisky. Och det var med whisky som allt började när Örjan blev författare i mitten på 00-talet.
– Vi var ett gäng som hade varit på en resa till Skottland och när en vi kom hem frågade en kollega om vi inte kunde göra en bok av det jag skrivit om whisky när vi var där till en giveaway. Jag lyckades sen sälja boken till krogar och Vin- och Spritmuseet och efter ett tag hörde en förläggare av sig och ville ha ett samarbete.
Det hela slutade med att Örjan själv blev förläggare och en av grundarna till förlaget Grenadine. Sen dess har han skrivit totalt 51 böcker, bland annat tolv utgåvor av 101 öl.
När frågan ställs om vad som var den godaste ölen i årets utgåva blir han först lite ställd.
– Oh, jag borde ha preppat för den frågan, det är svårt. Men bästa ölnamn är i alla fall Beerblioteks ”I never agreed to date you without a beard”, svarar han.
– Men kanske Lady Nithsdale från Traquair, det är en mörk favorit. Och ska man ta de ljusa så vill jag lyfta fram Nyköping Brewing. Proper Ale eller Palles Pils, men det får bli Proper Ale, jag är väldigt förtjust i den typen av traditionell brittisk ale. Det är en husfavorit tillsammans med tjeckisk öl.