Det började som ett test med modern jäst. Men nu har forskare i Israel bryggt öl på jäst som är 5000 år gammal.
Tanken från början var att ta reda på om keramikkärl absorberar jästceller och om de kan överleva på det viset. Först grävde man ner moderna keramikkärl som innehållit öl, och det visade sig att man kunde hitta levande jästceller inne i keramiken.
Det fungerade bra och därefter visade det sig att exakt samma sak gällde för riktigt gamla kärl.
Keramikkärl från tre olika perioder testades och det äldsta var från bronsåldern, cirka 3100 f.Kr. Dessutom hade man kärl och muggar som tillhörde filistéerna och som härstammar från 1200 – 600 f.Kr. De yngsta kärlen var från järnålderna 800 – 400 f.Kr, och det var en tid när persisk, assyrisk och babylonisk kultur influerade.
Av de totalt 21 kärl som testades visade det sig att tre gav ett aromatiskt och smakrikt öl.
– Det största miraklet här är att jästkolonierna har överlevt inne i kärlen i tusentals år, där de bara har väntat på att få bli uppgrävda och växa till sig. Den antika jästen tillät oss skapa öl som berättar för oss hur filistéernas och egyptiernas ölsorter smakade. Dessutom smakar resultatet inte alls illa, kommenterar Ronen Hazan vid Hebrew University of Jerusalem till Sci-News.
Ölen visade sig vid analyser ha likheter med honungsvinet tej, som fortfarande är populärt i ursprungslandet Etiopien.