De bryggde öl som för 1500 år sedan

Bildspel

Bild 5 av 5

Älgört, rölleka och pors användes som kryddor i ölet.

 

Hur smakade öl på järnåldern? Det har Pax Brygghus försökt att ta reda på tillsammans med två experter på området. Resultatet blev ett kryddat lättöl som ska säljas under sommaren.

Det bryggdes öl i Uppåkra mellan Lund och Malmö redan någon gång mellan 400-600 eKr. Det har arkeologer kunnat konstatera vid den stora utgrävningen vid Uppåkra.

Man har bland annat hittat en ugn där det genomförts mältningar.

Utifrån den kunskapen har Pax Brygghus nu tillsammans med hembryggaren och ingenjörsstudenten Arvid Lindmark samt Sofia Winge från Uppåkraprojektet bryggt ett öl som ska smaka som det gjorde under järnåldern.

– De fynden vi har gjort hjälper oss att kunna förmedla hur det var under järnåldern, säger Sofia Winge.

Det är Arvid Lundmark som jobbat fram receptet, som bland annat inte alls innehåller humle. Det finns nämligen inga belägg för att man använde humle alls i öl på den här tiden.

– Vi tror att man på den tiden gjorde öl i stora träbehållare och sedan använde varma stenar. Det blev en karamelliserad öl som blev ganska mörk. Det här blir också en ganska syrlig öl med lite rökighet och kryddor, säger han.

I stället för humle kryddades ölen med pors, röllika och älgört och så gjorde man även denna bryggdag hos Pax Brygghus.

– Fast vi använde vår vanliga bryggutrustning, säger Marika Sjöström på bryggeriet.

Ölet är en lättöl och planen är att det ska säljas bland annat på det trädgårdskafé som finns vid Uppåkra. Dessutom ska ölet finnas tillgängligt vid Järnåldersfestivalen 24-25 augusti.

– Men tanken är att vi ska nå ut till andra också. Att sälja det till andra kaféer är intressant, säger Sjöström.

Bryggeriet som upptäckts i Uppåkra bedöms ha varit stort, och hela utgrävningen sker över ett stort område. Än så länge är bara en liten del av området utgrävt men man har tillexempel redan hittat 28 000 metallföremål i marken.

– Vi brukar beskriva det som en forntida storstad, säger Sofia Winge.

Planen är också att det ska bli ett premiärevent för ölet. 10 juli sker den premiären och då är planen att ha första serveringen vid den plats där bryggeriet hittades.