En humleodling uppe i Piteå, kan det fungera? Jo, det tror i alla fall Peder Engström som tillsammans med frun Malin Öhberg har startat en.
– Det ska fungera. Jag har läst en del böcker om humleodling och förr när det var lag på humlestörar på varje gård så gick gränsen vid Piteå, säger Peder Engström på Sörbyns gård söder om Piteå.
Första försöket misslyckades ändå. Plantorna som sattes dog, men nu är paret i full gång igen.
– Sen dess har jag läst mycket och rest runt för att se vad som finns. I år sätter vid ännu fler plantor.
– Det är 60 plantor i år, men jag håller på bereda en hektar gammal igenvuxen åkermark och jag hoppas att få in 3000 plantor så småningom.
Platsen är frun Malin Öhbergs gamla släktgård. En liten gård med inte alltför mycket mark som passar bra för syftet, tycker Peder.
– Det kostar mycket pengar att dra igång en humleodling, men det är väldigt kul också.
Peder är själv hembryggare sen ett par år, men det är inte primärt för egen produktion som han odlar humlen.
– Jag fick ett litet bryggverk i 30-årspresent, en bulldog på 25 liter, men tanken är att sälja humlen till de lokala bryggerierna. Jag har pratat med Gustaf Ahlin på This is how och Jörgen Bergstedt på Pite Bryggeri och de är intresserade, säger han.
Men då får de vänta lite till. I år blir det ingen skörd.
– Jag har inte räknat med en enda kotte i år, men några har faktiskt kommit. Men de säger att det tar tre år innan man vet vad man har i fullskörd på en planta.
De här humlesorterna satsar Peter och Malin på:
Tväråsel 29 plantor (Norrbottnisk sort i närheten av Älvsbyn). Smaken är örtig, citrus och med ett inslag av jordgubbar. Alfasyra på 3.7.
Saittarova 15 plantor (Norrbottnisk sort i närheten av Pajala). Vanliga humlesmaken med en alfasyra på 4,8.
Klev 10 plantor (SWE 51). Örter och kryddor med citrusarom. Hög oljehalt och alfasyra.