Den stora guiden till Göteborgs taprooms

Foto: Robert Lagerström

LÅNGLÄSNING UR MALTESEN: Sveriges ölhuvudstad! Så brukar Göteborg kallas, mycket tack vare alla hantverksbryggerier i trakten. Många av dem erbjuder ölprovningar, visningar och försäljning av lågalkoholöl, medan vissa även har egna serveringar. Här är guiden till Göteborgsområdets taprooms och bryggeribarer.

Ahlafors Bryggerier Fabriksvägen 2, Alafors

Göteborgstraktens äldsta kvarvarande bryggeri har varit igång ända sedan 1996. För ett par år sedan gick det samman med En Aleigen Brewery från Kungälv. I smakbaren Rulleriet serveras hela sortimentet och en och annan specialöl. En foodtruck finns utanför. Se bryggeriets Facebook-sida för öppettider.

Barlind Beer – Strandsjövägen 9, Björkö
2015 började Jonas Barlind brygga öl i svärmors garage. Efter några år flyttade han till det vackra gamla ishuset i hamnen och har sedan dess fått större ytor och en fin uteservering vid kajkanten. Baren är oftast öppen på lördagar. Emellanåt med konstutställningar och andra events. Öppet under påsk.

Bearded Rabbit – Norra Ågatan 10D
Therese Mortensen och Fredrik Gustavsson började göra öl hemma i köket. Så småningom satsade paret på ett eget bryggeri i Floda, som numera finns vid Svingeln i Göteborg. Provsmakningsbaren har öppet på fredagar 16-19:30. 

Beerbliotek – Varholmsgatan 4
Beerbliotek kom igång 2013 och var tidiga med att ständigt brygga nya öl. I Kungsstens industriområde, Sandarna, har man en hundvänlig provsmakningsbar med uteservering. Har oftast öppet fredagar kl 12-22 och lördagar 12–18. Öppet under påsk.

Beerium – Bruksvägen 4, Surte
Numera har Beerium en gemensam produktionsanläggning i Lödöse med Lilla Edet bryggeri. Men man gör även öl i sin gamla kraftstation i Surte. Där finns bryggeripuben Barium, som håller öppet några få datum per år. Se hemsidan för öppettider.

Brewhuslän  Olof Wiks Väg 9C, Jörlanda
”Din favoritbar i Jörlanda. Tillika den enda baren i Jörlanda.”. Detta konstaterar trion bakom Brewhuslän, som grundades 2020 i det lilla samhället utanför Stenungsund. Där finns en provsmakningsbar som förutom öl erbjuder umgänge, quiz och pingis. Öppet udda helger, fredag kl 17-22 och lördag 15–22.

John Scott’s Palace – Södra Hamngatan 2
John Scott’s grundades av Kopparbergs bryggeri och innebär barer i murrig brittisk stil. Förutom i Göteborg har man ställen i bland annat Partille, Stockholm och Skåne. I anslutning till puben i Brunnsparken drivs ett litet bryggeri som gör ett fåtal olika öl. Öppet dagligen, från tidigt till ganska sent. Öppet under påsk.

Majornas Bryggeri Karl Johansgatan 88
En handfull hemmabryggare bildade en ekonomisk förening. Snart försåg de några pubar i stadsdelen med sina öl och satsade 2020 på ett eget bryggeri. Det finns nära Chapmans torg, där lokalerna även rymmer en bar och en rymlig restaurang, med vegetariska och veganska rätter. Anordnar regelbundet quiz, provningar, events och kurser i bryggning. Öppet tisdag–söndag till sent. Öppet under påsk.

Odd Island Brewing – Elementvägen 2, Lindome
När Daniel Svensson hoppade av bandet In Flames grundade han Odd Island. Därefter hängde kollegan Peter Iwers på. Numera spelar båda i The Halo Effect. Vägg i vägg med bryggeriet i Lindome driver de en provsmakningsbar och arrangerar även konserter emellanåt. Den 2 maj öppnar tap roomet för säsongen och håller öppet varje fredag och lördag från klockan 16. Öppet långfredag.

O/O Bar – Bangatan 22
O/O Bar är en ölbar i hjärtat av Majorna, skapad av O/O Brewing. Här serveras ett utvalt sortiment av deras egna hantverksöl direkt från tapp. Baren erbjuder även ett mindre men genomtänkt matutbud med inspiration från det italienska köket, inklusive pasta, charkuterier och ostar. Tar endast emot drop-in-gäster. Öppet tisdag till lördag. Öppet under påsk.

Poppels Citybryggeri  Vikingsgatan 1
Poppels jättelika bryggerirestaurang, som enbart gör ekfatslagrad pilsner, var en oväntad satsning. Den finns i Platinan, Gullbergsvass, vid Hisingsbrons fäste. Lunch måndag till fredag, samt kvällsöppet tisdag till lördag. Varje lördag kl 14 ges en gratis bryggerivisning, som inte kräver bokning.

Poppels Öl & Mat – Fabriksstråket 9, Jonsered
Det tar bara tolv minuter med tåget från Göteborg till Poppels vid Jonsereds station. Där finns en bryggeripub samt en restaurang, där menyn kombinerar öl och mat. Öppet torsdag-fredag 17-22 samt lördag 12-22. Du kan även boka ölprovning med bryggerivisning vissa dagar. Öppet under påsk.

Sad Robot Brewing – Aröds industriväg 40
I Sad Robots rymliga och öppna lokal sitter man bara några meter från bryggeriet, med jästankar och bryggverk. Här finns drygt hundra sittplatser och det serveras både öl och mat. Öppet fredagar och lördagar från kl 16 till sent. För sällskap anordnas även rundturer med ölprovning samt eventuellt middag. Öppet under påsk.

Spike Brewery – Slakthusområdet, Hus C
Spike Brewery slog upp sina portar i Gamlestaden 2015. För drygt tre år sedan flyttade man till större lokaler i samma område, och har en rejäl uteservering. Hundar är välkomna. Öppet torsdag till lördag. Varje lördag kl. 14.00 har de en guidad bryggerivisning inklusive provsmakning direkt från tank. Öppet under påsk.

Stigbergets Ringön – Stålverksgatan 2
Stigbergets Bryggeri har nu, utöver sin bar Shangri-La i Majorna, även etablerat sig på Ringön med servering både inne och ute vid vattnet. I de jättelika lokalerna finns ett bryggeri, en bar, en scen samt ett bollhav. Från slutet av maj till mitten av september kommer en lång rad konserter och festivaler med prominenta och i huvudsak svenska artister att äga rum på “Bryggan”. Öppettider: fredag 16-22, lördag 12-22.

Stigbergets Shangri-La – ​Gamla Varvsgatan 1
Stigbergets bar och restaurang i Majorna, belägen i bryggeriets allra första lokaler. Här serveras ett brett utbud av bryggeriets egna hantverksöl. Menyn består av mindre rätter som varierar efter säsong och kockarnas inspiration. Quiz på torsdagar vid 19-tiden. Öppet onsdag till lördag från kl 16. Öppet under påsk.

3,5 m/3 små rum  Kristinelundsgatan 4
Bara tre och en halv meter! Så kort var det mellan bryggningen i köket på 3 små rum, till serveringen av ölen vid bardisken. Snacka om lokalproducerat! Numera sker tillverkningen i en annan lokal i samma hus. Förutom sina egna öl serverar Reza Ganon gärna belgiska brygder. Öppet tisdag–lördag från kl 16.

Två Feta Grisar – Ringögatan 10
Dart, quiz, padel, boule och femkamp. Och så öl och mat förstås. På Ringön driver Två Feta Grisar en livlig verksamhet med bryggeribar, gastropub, restaurang och uteservering. Där finns tio kranar med egna öl samt importerat vin, cider och drinkar. Det går även att boka ölprovning varje fredag och lördag. Lunch måndag till fredag. Öppet kvällstid torsdag till lördag. 

Vega Bryggeri – Manufakturgatan 2
Vega var tidigt ute i den nya vågen av bryggerier. Sedan 2012 har man funnits på Ringön och har i dag både provsmakningsbar och restaurang, med uteservering och stora ytor. Förutom öl i olika stilar serveras rökig bbq-mat, även vegetarisk, samt vin och alkoholfria drycker. Möjlighet att boka ölprovning och visning. Öppet fredag 16-22 och lördag 12-22.

Läs också artikeln “Taprooms – drick ölen på plats”

––
I SAMARBETE MED SVENSKA ÖLFRÄMJANDET. Denna artikel är hämtad från medlemstidningen Maltesen. Bli medlem idag, så får du tillgång till ölprovningar och rabatter på pubar och ölfestivaler, samtidigt som du stöttar det politiska arbetet för ett bättre Ölsverige. Gå med HÄR.

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i Maltesen och Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar. Informationen är uppdaterad av Beernews i april 2025.