Det våras för baltisk porter

I januari hyllar 25 svenska bryggerier en ölstil som sällan syns och som få har kunskap om, trots att den har sitt ursprung i vår region. Det är hög tid att fira Östersjöporter, eller Baltic Porter, med en egen festival. 

Först kan det vara på sin plats att reda ut vad baltisk porter är. Porter har sitt ursprung i 1700-talets London, där industristora bryggerier exporterade sin lite starkare porter över världen, även till hamnarna runt Östersjön. I mitten av 1800-talet började bryggerierna i Österjöregionen producera sina egna porters, vilket skedde ungefär samtidigt som lageröl och tysk bryggteknik blev vanligare i regionen. På sikt började vissa bryggerier använda lagerjäst i den lokala portern och det växte fram en regional tolkning av den brittiska portern. Ölskribenten Michael Jackson kom senare att kalla den för Baltic Porter.

Ett bryggeri som gjort sig ett rykte som baltisk porter-bryggeri är Beerium i Surte utanför Göteborg. De är också initiativtagare till festivalen.

– Det är en helt fantastiskt god ölstil. Som öldrickare och entusiaster har vi haft Baltic porter som en favorit under många år och det finns några saker som gör stilen oerhört tilltalande. Den har maltrikedomen och komplexiteten från traditionell, varmjäst porter och stout, men kombinerat med en ren och avskalad finish från kalljäsning på lagerjäst vilket, i vårt tycke, ger ett oerhört elegant och ändå smakrikt öl, säger Marcello Milli, grundare av Beerium.

Och nu ska alltså kärleken till baltisk porter manifesteras i en egen festival. Idén föddes genom International Baltic Porter Day som startades i Polen för några år sedan och som uppmärksammas årligen den tredje lördagen i januari – 2025 infaller denna dag den 18 januari.

Beerium har tidigare år firat dagen genom att servera sin baltiska porter på utvalda krogar. Men nu är det dags att utöka dagen till en egen festival och involvera fler svenska bryggerier.

– Då vi pratade med många skickliga bryggarkollegor runt om i landet förstod vi ganska snart att många aldrig hade bryggt Baltic porter och visade stor nyfikenhet, medan flera andra bryggerier under flera år gjort fantastiska tolkningar av stilen. Idén var att samla alla dessa fantastiska bryggare och låta dem mötas upp och att väcka intresset för drycken bland allmänheten, säger Marcello Milli.

Den 18 januari kommer 25 bryggerier finnas på plats på Haket i Göteborg och alla tar med sig en egen tolkning av stilen. Utöver bryggerierna bjuds även andra aktörer in för att servera ätbara delikatesser att kombinera med Östersjöportern.

– Förhoppningen är att gästerna under dagen ska få möjlighet att hitta lite spännande smakkombinationer som de kanske inte hade provat på annars. I dagsläget ser det ut som att gästerna kommer erbjudas att kombinera ölen med ost, glass och lakrits.

Följande bryggerier är inbjudna till festivalen:  Akia, Barlind, Beer Barons, Beerium, Bottenvikens, Brygghus 19, Bustad, Fermenterarna, Illbatting, Malmö Brewing, Metod, Noisy Bastards, Närke, Odd Island, O/O, Poppels, PKLK, Prins Katt, RajRaj, Smedsbo Slott, Spike, Två feta grisar, Unibärsum, Vega och Wet whistle.

Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.