Drömresan avlutas med besök i New York

Bildspel

Bild 15 av 16

Singlecut blev det sista stoppet under rundturen bland barer i New York.


 

Bröderna Niklas och Victor Åström har haft en intensiv och väldigt spännande vecka i USA. Här kommer den sista delen i deras rapport från äventyret. Bland annat har de varit på Trillium och Other Half.

Dag 5, 6, 7 & 8: Boston (MA), Beacon (NY) & New York (NY)
Trillium har två faciliteter i Boston varav en är mer centralt belägen och den andra som vi besöker ligger några mil utanför i förorten Canton. Canton-lokalen huserar även deras bryggeri och endast den är öppen på söndagar men verkar dock ha ett större utbud på öl i bryggeripuben och på flask/burk-försäljningsfronten.
I dag skiner solen och det är mycket folk på plats. Kön till baren ringlar sig lång och det finns mycket gott att pröva sig igenom, både humliga IPAs som de gjort sig ett namn för men även ett par tunga samarbets-stouts där Trillbomb! tillsammans med Prairie verkligen knockar oss av stolen. Tjock i kroppen och chokladig med vaniljsötma, lite hetta avancochili och en dos kakao i avslutningen. Perfekt!
Samarbetet med Evil Twin fokuserar mer på sötman av lönnsirap och trots sin gedigna kropp och högs abv så blir den lite tråkig, som många Evil Twin-öl i vårt tycke. Det är även suris-säsong nu och det finns några farmhouse ales och saisons att välja på men vi kan inte prova allt och inte heller riktigt de stilarna som Trillium är kända för. Allting avnjuts tillsammans med en riktigt saftig bagel med ägg, avokado och bacon.

Toppbetyg även där!

Nära New York
Då vi valt att inte spendera natten i Boston så ska vi färdas ett par timmar till västerut, närmare vår slutdestination New York. Valet har fallit på den mysiga lilla orten Beacon ca 90 minuter norr om New York och det är inte utav en slump för här ligger det nya smått hajpade bryggeriet Hudson Valley som fokuserat på suröl.
Deras bryggeri ligger dessutom bara 50 meter från vårt hotell (faktiskt enda hotellet i staden) och de har öppnat upp sina stora lagerportar och i kvällssolen så hänger lite locals utanför och sippar på nybryggt öl medan den lokale kötthandlaren brassar på whiskeymarinerade kycklingvingar, korv och annat smått o gott.
Härlig stämning och välbesökt för att vara söndagkväll. Hudson har även införskaffat en crowlermaskin som försluter 1 -litersburkar för folk som vill ta med dryck hem . Något som verkar bli nästa stora grej istället för glas-growlers. Smart!

Inne bland fatlagringstunnor, maltsäckar och rostfria jäskärl så provar vi oss igenom utbudet och förutom olika saisons och farmhouse-öl bjuds det även på pilsner och IPA. Vi faller för en snäll, mjuk och len saison de kallar Silhoutte med citrusfrukten tangerine och deras sur-IPA Incandenza.

Hudson Valley ska man nog verkligen hålla ögonen öppna för i framtiden för de är nog något på spåren här. Nöjda och belåtna tar vi tidig kväll för att komma upp och fram i tid för en heldag i ”det stora äpplet”.

Till Other Half
Resan vår ska avslutas i New York där vi kommer ha ett par dagar att besöka flertalet av stadens nya lokala bryggerier som börjat göra stort avtryck på en exploderande ölscen.
Vi har tidigare lyckats lokalisera en öl-trader vid namn Ron som sitter på ett stort antal burkar öl från stans mest hajpade bryggerier Other Half Brewing. Folk köar i timmar inför deras ölsläpp och helgen innan så har de släppt hela tre nya, så vi blev extremt glada att få tag på Ron och byta bort lite New England-guld mot nya spännande grejer.
Vi möts upp den populära ölbaren Törst som ägs av Jeppe från Evil Twin och som faktiskt sitter och håller en intervju inne i lokalerna. Törst erbjuder ett stort antal öl på fat och valet faller på en maffig stout från Perennial som kallas Sump med fokus på kaffe, choklad och kakao. Den är mastig utan att bli för kärv och serveras i perfekt temperatur vilket är väldigt ovanligt för stouts på krog men uppskattas verkligen. Vi provar även på Evil Twins nya IPA I speak the language of television som bryggs på humlepulver vilket ger en kraftig humlesmocka i gommen och är riktigt trevlig.

Något kvarter bort ligger Greenpoints bryggeri och räknas redan som ett av de mer lovande nykomlingarna med många stabila släpp. De erbjöd bland annat resans första quadrupel, någon wit, pilsner och ett par klart godkända ipor. I New York är tydligen ölsäsongen väldigt ”seasonable” och man brygger minsann inte stouts mitt i sommaren, utan nu är det ljus öl och alla verkar slåss om att leverera bra pilsners.

Fler ställen i Brooklyn
Efteråt rör oss vi längre söderut i Brooklyn och ner till Threes Brewery, ett litet nystartat bryggeri som har synts bland annat genom samarbetsöl med just Evil Twin. Tyvärr var deras bryggeripub mer utav en normal bar så det var en lite annan stämning och ölnörderiet var inte riktigt på samma nivå som resans tidigare besökta bryggeripubar.
Sen verkade inte deras bästa öl finnas tillgängliga så besöket blev kort men vi hann slänga i oss en riktigt god hot chicken-burgare.

Dryga 15 minuter till fots mot Park Slope hittar vi ett industriområde beläget nästan under Brooklyn Bridge. Här huserar Other Half med resans absolut minsta provsmakningsrum som klockar in på en knappa 20 kvm med ett bord samt lite häng-bänkar längs väggarna. Other Half lägger stort fokus på sina superhumliga ipor och snygga burkar.
Burkarna finns bara att tillgå om man köar i timmar på lördagarna men den lilla bryggpuben erbjuder tolv olika öl på fat och idag har de slängt på sin samarbets-ipa tillsammans med Monkish.
Väldigt välhumlad med friska toner av citrus och ananas med trevlig beska. Kvällens vinnare blev dock Daydream in green som var klart juicigare.
En av bryggmästarna som serverar oss ölen berättar om helgens kommande släpp tillsammans med Sthlm Brewing, och nämner tidigare samarbeten med bland annat Omnipollo. Jag ser verkligen emot att få dricka mer av dessa under Mikkeller Beer Celebration om ett par veckor, och bryggarna verkar lika spända själva på att besöka Europa.

Militärer ger tips
Runt bordet får vi snart sällskap av tre stycken militärer från Boston och det visar sig att även de har en förkärlek till humliga öl. Samtalen flyter på i ett högt tempo och rätt vad det är så sitter vi snart allihop i en uber på väg till ett sprillans nytt bryggeri som de råkat snubbla på tidigare; Strong Rope.
Anledningen är att då vi diskuterat New England-ipor så måste vi bara prova Strong Ropes dagsfärska juicebomb. Och där står vi snart med bryggmästare Jason som inte ens fått upp en prislista på sin vägg och förtär hans senaste skapelse The ripe and ruin och vilken gudagåva det är.
Helt klart det juicigaste jag druckit sen vi var uppe på Hill Farmstead. Vid bardisken sitter även en av de andra inblandade bryggarna och hon blir glad över att höra vår svenska och berättar att hon har en släkting som jobbar på Sundbyberg Köksbryggeri utanför Stockholm.
Nu måste vi dock rulla vidare och den gästvänliga Jason tycker inte alls att vi ska behöva betala för all öl vi hällt i oss men vi sticker till honom en 20 dollar-sedel, tackar för oss och hoppas att vi snart ses igen.
Det sista bryggeriet som vi hinner med är Singlecut Beersmiths som ligger i norra Queens. En mysig bryggeripub, lagom storlek, dunkel belysning och det är ganska lågt tempo idag trots att de släpper sin nya dubbel-ipa Workers are going home som dessutom är dubbelt torrhumlad.
Singlecut räknas också som ett av de mer kända nya New York-bryggerierna tillsammans med Other Half men har inte alls samma hajp så det finns burkar kvar att köpa med sig hem. Tyvärr är våra resväskor redan fyllda till bristningsgränsen. Vi vinkar farväl till Queens och Ron släpper av oss nere i Williamsburg igen. Detta är nu vår sista natt och lite barhopping har väl aldrig skadat. Vi lyckas använda den populära appen ”Beer menu” och lokaliserar Alesmith Speedway Stout – Hammerhead edition på en dive-in-bar för under 100-lappen för 33 cl. Prisvärt och en perfekt sängfösare.

Till sist:
Under våra dagar i New York så har vi sprungit på och lyckats testa en del öl från några andra bryggerier – men inte besökt deras bryggeripubar – som känns väldigt spännande:
Grimm – bygger just nu sitt eget bryggeri men man hittar deras spökbryggda öl lite varstans. Snygga etiketter, satsar rätt mycket på surt men gjorde sig ett namn med sina ipor som inte längre finns att tillgå. Också ganska dyra.
Inteboro – har en bryggeripub men håller stängt söndag-onsdag. Hittat många pale ales och IPAs från dem, samt någon pilsner. Råkade även hamna på baren ”Beer street” där en utav bryggarna jobbade för kvällen. Lovar gott!
Finback – finns på fat och burkar lite överallt. Ingenting som blåser oss av stolen men några habila ipas har vi provat.

LIC – återfinns också uppe i Queens med tillhörande bryggeripub och är mer lättåtkomligt än Singelcut. Verkar vara mycket juiciga IPAs som vi stött på runt om i stan.

Dessutom bygger Evil Twin just nu sitt egna bryggeri i stan som förmodligen kommer ha smakmöjligheter.

Så som ni märker så kan man hålla sig ganska flytande bara i New York med omnejd och vi rekommenderar verkligen ALLA att planera in en liknande resa.
NIKLAS ÅSTRÖM
VICTOR ÅSTRÖM