Bildspel
Enligt David de Courcy från West Coast Bryggeri var det en utmaning att göra en god porter med låg alkholhalt.
På lördagen var det världspremiär för Göte-Porter 3.5, en ny folkporter, i Göteborg och Stockholm. En porter som West Coast Bryggeri tagit fram i samarbete med Porter Drinkers Association.
I Göteborg skedde premiären på Haket på första Långgatan. På plats fanns representanter för både West Coast och Porter Drinkers Association.
Otto Lundell från PDA förklarade för bargästerna varför man varit med och tagit fram portern.
– Det görs många porter och stout hos de små bryggerierna, men alla är väldigt starka. Det har saknats en porter i klass 2, Carnegie har varit helt ensam där, sade han.
PDA har varit med från början i processen och deras åsikter har varit viktiga. Vilket även syns på flaskan.
– Den enda tidigare öl som fått använda PDA:s namn på etiketten är Grebbestads Ostronporter, nu finns det en till.
I Stockholm skedde premiären på Folkölsbutiken tidigare på lördagen och enligt Otto Lundell gick det mycket bra.
– De hade sin bästa försäljningsdag någonsin, berättade han.
David de Courcy var på plats på Haket som representant för West Coast och enligt honom blir folköl allt viktigare.
– Det är en spännande utveckling, folköl finns i så många fler butiker och ger en möjlighet att hitta nya kunder. Det ger 20 gånger större exponering än starköl sett till antal butiker, säger han när Beernews pratar med honom efter lanseringen.
– Det känns skitkul!
Totalt har West Coast bryggt 4000 liter och den går ut till ett 30-tal livsmedelsbutiker utöver Folkölsbutiken i Stockholm.
Göteporter beskriver han som ”Lätt chokladig, komplex och med en bra balans.”
Men det var inte helt lätt att få till den.
– Det är en utmaning att göra en god porter med låg alkholhalt.