Hej, hallå Isabella Sandtjärn, som just nu planerar för två år av firande på Bredaryds Wärdshus – ett mikrobryggeri, pub och restaurang i de småländska skogarna som i snart 30 år varit ett utflyktsmål för öl- och whiskykonnässörer.
Isabella Sandtjärn har arbetat på Bredaryds Wärdshus i 14 år. Hennes intresse för öl väcktes på jobbet, vilket ledde till att hon utbildade sig till ölsommelier på Gustibus i Malmö. Idag ansvarar hon för allt från att brygga öl till att arrangera evenemang.
Vad firar ni på Bredaryds Wärdshus i år och nästa år?
– I år firar vi 20-årsjubileum för att Helena Hugo tog över verksamheten 2005 och nästa år blir det 30-årsjubileum för själva bryggeriet som startade 1996. Det känns stort att kunna fira två jubileer så tätt inpå varandra. Vi planerar ölfestivaler, olika provningar och firanden över hela året.
Hur ser bryggeriets historia ut?
– Det startades av Lasse Schweitz 1996 som ett av de första mikrobryggerierna i Sverige. Efter en konkurs 2005 tog Helena över och drev vidare verksamheten med fokus på både restaurang och bryggeri. Sedan 2008 är Viktor Bergman delägare och vi har fortsatt vara ett småskaligt pubbryggeri. Vi använder fortfarande vårt kopparbryggverk på 200 liter från 1996, men med vårt nya styrskåp kan vi nu finjustera temperaturerna på våra tankar, vilket ger oss betydligt bättre kontroll över processen. Innan kunde vi bara slå på eller av kylan.
Hur är det att driva ett bryggeri på en så pass avlägsen plats?
– Det är en utmaning, men vårt hotell och restaurang drar mycket folk. Många kommer hit för maten och provningarna och vi har blivit en destination för öl- och whiskykännare. Just nu bygger vi om och har därför färre öl på menyn, men vi har ändå över 200 sorter i kylarna, utöver det vi brygger själva.
Tycker du att ölintresset har ökat eller minskat hos era gäster?
– Jag skulle nog vilja påstå att det faktiskt har ökat, även hos den yngre publiken. De kanske kommer hit för att dricka ljus lager, men provar en IPA, stout eller en porter också för att de tycker, ”men det där var en spännande etikett”. Sedan ska vi komma ihåg att eftersom vi arbetar med det vi gör, har vi fördelen av att ha en mycket intresserad publik.
Hur väljer ni vad ni ska brygga?
– Vi brygger efter säsong och vad som passar till maten vi serverar. Klassiska ölstilar som lager, engelsk bitter och stout är vanliga. Samtidigt experimenterar vi ibland, men vårt mål är alltid att brygga öl som kompletterar maten.
Hur tror du att den sänkta alkoholskatten för småbryggerier och eventuell gårdsförsäljning kommer att påverka er?
– Då vi bara brygger runt 6 000 liter per år, så kommer en sänkt alkoholskatt inte påverka oss särskilt mycket. Men det kommer ju att bli väldigt positivt för hantverksbryggerierna och det välkomnar vi så klart. Gårdsförsäljning vore kul att börja med, men vi buteljerar inte idag. Det skulle ju nu kunna bli vara möjligt i små volymer – eller att vi börjar sälja growlers med öl – för att ge gästerna en chans att ta med sig något hem.
Hur ser du på inkluderingen i ölbranschen idag jämfört med för 10-15 år sedan?
– Jag tycker att det är ganska oförändrat, men det beror nog på att jag alltid känt mig inkluderad. Ölvärlden är folklig och inte lika snobbig som till exempel vinvärlden. Jag har alltid upplevt stor respekt och nyfikenhet på min kunskap – och idag finns ju dessutom fler kvinnor i branschen än när jag började.
Med tanke på de förändringarna i alkohollagen, kan ju er typ av verksamhet bli mer populär framöver. Vad är ditt råd till någon som vill starta något liknande?
– Man måste tycka att det man gör är roligt, till att börja med. Gör man inte det så blir det svårt. Antingen nischar du dig på bara egen öl och gör det riktigt bra eller så satsar du på bredd som vi gör. Vår största styrka är kombinationen av bryggeri, mat och upplevelser.
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.