Dugges hyllade Kina med öl på 6,6 procent

Bildspel

Bild 2 av 4

Hela gänget samlat, sociala media måste ju hållas uppdaterat också.


 

Dugges tar ut svängarna när det gäller samarbetsöl. Nu har man bryggt en Nordic Sour tillsammans med kinesiska Nbeer. Och givetvis gjordes ölet på 6,6 procent.

Bryggeriet och bryggpuben i Peking har funnits i fyra år och etablerat sig bra. Nu har man för första gången bryggt öl i Sverige också.

– Ölscenen exploderar i Kina precis som i Sverige. Vi har provat svensk öl i Kina och blev nyfikna, säger bryggaren Hay Yin.

Han hade bryggt hemma under lång tid och även startat en ölklubb innan han började att jobba med Nbeer 2013. Trots en hel del krångliga lagar för bryggare har de klarat sig bra.

– Framför allt är det i Peking som det händer saker, men det finns många bryggerier även i andra städer.

Under måndagen var han tillsammans med Qian Wu och bryggeriägaren Xiao Biar på plats i Landvetter för att brygga en suröl med smak av drottningsylt. Ett öl som till stora delar ska skeppas till Kina. Export till Kina är något som lockar gänget på Dugges.

– Vi har skickat öl dit två gånger och det har gjort Kina till vårt näst största exportland. Det är helt otroligt, säger Tomas Halberstad på Dugges.

Receptet har diskuterats via mail och från början pratade man om ett öl med te. Men till slut ville kineserna ha en typiskt svensk öl så då blev det en Nordic Sour med blåbär och hallon.

Ölet är ovanligt starkt för en berliner weisse, men det har sin förklaring.

– Sex är ett lyckonummer i Kina, berättar Hay Yin om varför ölen är på 6,6 procent.

Även om den inhemska marknaden för öl växer snabbt, så är kineserna fortfarande mycket intresserade av importerade öl. Skulle Dugges få fäste med sin export till landet kan det förstås betyda mycket framöver.

Men Tomas Halberstad ser inte bara fram emot att exportera öl till Kina.

– Jag hoppas att vi en dag kan åka till dom och brygga öl också. Det vore riktigt häftigt.