Dugges dubblar kapaciteten

Bildspel

Bild 5 av 5

När Mikael Engström startade bryggeriet år 2005 hade han inte en tanke på att det skulle bli så stort som det är nu.

De är redan stora. Men nu satsar Dugges Bryggeri på att dubblera kapaciteten till nästa år. En miljoninvestering ska ta företaget in i framtiden.

– Det är en jätteinvestering för oss men det ska betala sig på sikt, säger grundaren Mikael ”Dugge” Engström.

Redan i år ligger Dugges Bryggeri på en årsproduktion på 800 000 liter. Med den nya investeringen dubblas den summan.

– Det tog oss fyra år att nå full kapacitet här i Landvetter, nu blir detta en ganska självklar investering, säger produktionsansvarige Magnus Engström.

Det som ska ske är att bryggverket automatiseras och på så sätt blir effektivare. Dessutom kommer det hela 13 nya 7000-literstankar som ska in i bryggeriet. För att tankarna ska få plats måste dessutom taket höjas på delar av byggnaden.

– Vi hoppas att allt ska vara klart i mars nästa år. Vi kommer att få ett produktionsstopp men nu planerar vi så att det ska bli så kort som möjligt, kanske 2-3 veckor, säger Magnus Engström.

Expansionen beror förstås på att det går bra för Dugges Bryggeri. Beernews skrev bland annat nyligen om bryggeriets satsning i England.

Men all öl som bryggs här bär inte Dugges etiketter.

– Kanske är det 30 procent av produktionen som är kontraktsbrygder till andra bryggerier. Electric Nurse, Amundsen och Omnipollo är det tre största, berättar Mikael Engström.

Beytdligt fler har hört sig för om att brygga hos Dugges, men alla får inte ett positivt svar.

– Vi vill helst ha några få långa samarbeten. Man blir lite kompisar och då blir det en bättre process, säger Magnus Engström.

Efter utbyggnaden kommer det att bryggas betydligt mer öl på bryggeriet i Landvetter utanför Göteborg. Dagens två-tre bryggningar per vecka kan bli fem bryggningar i veckan.

Fem miljoner kostar hela kalaset men med större produktion ska det också bli större intäkter. Till slut ska utbyggnaden vara en investering och inte en kostnad.

– Vi får en bättre styrning på produktionen. I dag görs mycket manuellt, när det här är klart styrs bryggningen från en kontrollpanel och allt blir enklare, säger Mikael Engström.

Mitt i alla stor produktion är det viktigt för hela bryggeriet att också göra mindre batcher med mer experimentell öl.

– Sådan är kulturen här. Alla som jobbar här gillar verkligen öl och det ingår i kulturen att prova sig fram, berättar Magnus Engström.

Dugges Bryggeri står alltså inför nästa stora steg i utvecklingen. En hel del har hänt sedan bryggeriet öppnade i Mölndal 2005.

– Jag läste faktiskt nyligen den första affärsplanen jag gjorde för bryggeriet. Då trodde jag att det kanske på sikt skulle gå att försörja två-tre personer, säger Mikael Engström.

I dag jobbar elva personer på bryggeriet och det kan bli fler till våren.