Bildspel
Magnus Engström hoppas att väntan snart ska vara över och att de nya tankarna kan installeras så att produktion kan utökas.
Det har tagit tid. Men nu närmar sig Dugges sin efterlängtade produktionsökning. Den kommer att ske i ett helt nytt brygghus.
Beernews berättade för ungefär ett år sedan om hur man upptäckt fukt i taket hos Dugges. Det var i samband med att en del av taket skulle höjas för att få plats med nya tankar, som man sprang in i rejäla problem.
Först nu, ett år senare, står en del av tankarna på plats och nästa steg är att de ska installeras.
– Det har tagit tid och det har varit svårt för oss att planera vår verksamhet, säger Magnus Engström.
I stället för en takhöjning har bryggeriet fått ett helt nytt utseende med nya väggar, högre i tak och utan mellanväggar. Skillnaden är riktigt stor.
– Alla som jobbat i produktionen här under tiden ska ha en stor eloge. De har fått kämpa och ändå har vi bryggt rekordmycket öl, säger Engström.
Även om man bryggde mer än någonsin under fjolåret så har det varit svårt att möta den efterfrågan som finns på Duggesöl, både i Sverige och internationellt.
Sammanlagt tio nya tankar på vardera cirka 7000 liter ska installeras och då ska produktionen sätta högsta fart.
– Det blir en dubblering av vår jäskapacitet. I dag brygger vi tre dagar i veckan för vi har inte fler tankar. När de nya tankarna är tillgängliga ska vi brygga fem dagar i veckan. Vi har då en möjlighet att brygga minst 1,5 miljoner liter per år.
En hel del arbete återstår även när de nya tankarna är på plats. En ny övervåning över förpackningsanläggningen ska byggas och där blir det kontor. Nuvarande kontor försvinner och den ytan blir då också tillgänglig för produktion.
– Vi är bara halvvägs med bygget egentligen.
Det finns förstås en stark längtan efter att brygga mer öl och att möta den stora efterfrågan som finns på ölen.
– Tankarna skulle ju ha varit på plats för ett år sedan. Om de varit det hade vi bryggt betydligt mer öl redan i dag. Vi har under byggnationen varit tvungna att lägga fokus på våra mer etablerade sorter så vår experimentverkstad har blivit lite lidande. Jag hoppas att vi ska kunna gå upp i produktion i slutet av april eller början av maj, men jag andas inte ut förrän allt är klart, säger Magnus Engström.