Duon bakom Haket är Årets Ölgöteborgare

BIldspel

Bild 1 av 4

Cattis Ledius och Masse Flohr är Årets Ölgöteborgare 2018.

 

De har jobbat med udda öl sedan 1990-talet, alltid trott på människors lika värde och stöttat massor med nya svenska bryggerier. Cattis Ledius och Masse Flohr på Haket är Årets Ölgöteborgare 2018.

Priset Årets Ölgöteborgare instiftades i fjol av Beernews, GBG Beer Week och En Öl- o Whiskymässa. Det första priset gick till Mikael ”Dugge” Engström och i år är det alltså Cattis Ledius och Masse Flohr som får ta emot priset.

Motiveringen lyder:

”Årets Ölgöteborgare har varit en viktig del av den fantastiska ölscenen i Göteborg i många år. Men allt har inte handlat om öl. En god stämning och alla människors lika värde har varit minst lika viktigt. De har dessutom ställt upp och erbjudit en viktig samlingsplats för Svenska Ölfrämjandet och de senaste åren har man arrangerat en mycket trevlig ölfestival.

Årets Ölgöteborgare 2018 är Cattis Ledius och Masse Flohr.”

– Det betyder otroligt mycket, det är jättestort för oss och väldigt oväntat, säger Cattis Ledius när hon får informationen.

– Det var väldigt otippat, det finns ju så många. Men väldigt kul, säger Masse Flohr.

Det var Masse Flohr som startade Haket 1992, och pappa Günther har haft lokalen sedan 1978. 1993 kom även Cattis med i Haket-familjen.

– Jag jobbade inom vården, men även på Haket. Vårdjobbet var vår säkra inkomst, det var inte alltid i början som Masse kunde ta ut lön.

Öl var viktigt för Haket långt innan den stora ölboomen i Sverige. Urvalet var inte i närheten av vad som finns idag, men man försökte att vara så långt fram som möjligt.

– Jag vet att det stod om Haket i tidningen en gång när vi hade över 30 olika öl, minns Masse.

Det var en utmaning att få tag i nya roliga öl på 1990-talet, men Masse Flohr gav sig inte så lätt.

– Har man en pappa som är från München så blir man ölintresserad. Det var så det började, med resor till Oktoberfest. Vi ville gärna ta in öl här som inte fanns på andra platser.

Det lyckades också, även om ölen som då var exklusiva inte har samma status i dag.

– Vi hade tio olika öl från S:t Peters i England, fast det egentligen bara fanns två i Sverige. Vi tjatade lite och såg till att de skickade med alla de hade.

Haket har inte bara handlat om öl. En hel del olika klubbar har haft sitt säte i lokalerna på Första Långgatan, och folk därifrån hänger fortfarande mycket på Haket.

– Det är syntharna som varit oss trogna längst, de har nog hängt här i 20 år, säger Cattis.

Just att behandla alla människor lika har varit viktigt inom Hakets väggar, och det har skapat en öppen och vänskaplig stämning bland besökarna.

– Det finns en kärlek som sitter i väggarna här på Haket. Här har alltid alla varit välkomna och ingen bryr sig om ifall det kommer någon som sticker ut lite, säger Cattis.

En annan anledning till stämningen är personalen, och att de stannar kvar så länge på sina jobb.

– Vi byter ju aldrig folk här. Sabina är nyast och hon har varit här i fem år, säger Cattis.

Öl har det också handlat om när Svenska Ölfrämjandet varit på besök. Och det är många gånger nu. De allra flesta mötena hålls nämligen i källaren på Haket för Göteborgsavdelningen.

– För oss är det perfekt när de kommer på eftermiddagen. Vi kan ha sålt 70 öl innan vi ens öppnar, säger Masse.

Ölfrämjarna stannar dessutom gärna kvar efter sina möten och flera av medlemmarna är stammisar.

– De är världens lättaste människor att ha att göra med, säger Cattis.

När ölscenen i Göteborg under senare år utvecklats explosionsartat har Haket funnits med. Det är många lokala bryggerier som tidigt i sina karriärer haft sin öl hos Haket och på så sätt fått synas och sälja öl.

– Vi har jäkligt bra bryggerier i stan nu, så det faller sig naturligt att jobba nära dom. Förr hade vi mycket amerikansk öl, men den hinner ju bli gammal på ett helt annat sätt. Dessutom ställer alla upp om vi behöver köpa ett fat snabbt eller något annat, säger Masse.

De båda upplever samma sak mellan de olika barerna, där det aldrig är några problem att låna utrustning om något till exempel har gått sönder.

– Det finns en fin vänskap, vi är kompisar mer än konkurrenter, säger Cattis.

På senare år har Haket även satsat på en festival, som lockat Göteborgarna. Festivalen är liten och intim, men har vuxit för varje år. För några veckor sedan var det hela 35 bryggerier på plats inne på Haket tillsammans med 200 besökare.

– Det har växt för varje år och kanske bir det större även nästa år. 6 april är datumet för festivalen i alla fall, säger Cattis.

Det är ingen tvekan om att öl har en viktig plats i Cattis Ledius och Masse Flohrs liv. Och Haket är onekligen deras andra hem.

Fast i eftermiddag får de bege sig till Svenska Mässan och En Öl- o Whiskymässa. Då ska de nämligen få ta emot priset för Årets Ölgöteborgare 2018.