Duon som vill fixa bättre kvalitet på ölen

BIldspel

Bild 5 av 6

Joshua Mayers ser fram emot samarbete med White Labs i Göteborg.

 

Planen var först att starta ett bryggeri. Men det blev en annan inriktning. Nu hjälper Craft Lab svenska bryggare med kvaliteten.

Britten Joshua Mayers och portugisen Fabio Faria Oliveira möttes via jobbet och sina liknande intressen. På Chalmers i Göteborg började de först att prata om ölbryggning, Fabio hade då bryggt en del öl hemma, men till slut beslutade man att satsa på analyser och kvalitetskontroll.
– Vi fick klartecken för att arbeta här på Chalmers, vi har tillgång till lokaler och utrustning här, säger Joshua Mayers.
Han säger att det framför allt är receptskapandet som lockar honom, men Fabio har ett större intresse för själva processen.
Efter att ha startat företaget och lärt känna personerna på den svenska ölscenen bättre har de bildat sig en uppfattning. De tycker att mycket öl är bra, men att det också finns saker att jobba med.

– Du kan brygga öl på ett vetenskapligt sätt, eller på ett artistiskt sätt. Jag skulle säga att en del svenska bryggare är mer artister än vetenskapsmän, säger Joshua.

– Det verkar vara okej för många att olika batcher av samma öl smakar lite annorlunda. Det finns dom som inte har den vetenskapliga bakgrunden, säger Fabio.
De tror ändå att kvalitet och kontinuitet är framgångsfaktorer för ett bryggeri. Det är också precis det som de erbjuder via sina analyser av öl.
– Kvalitet och stabilitet kommer att bli viktigare när konkurrensen hårdnar, säger Joshua.
Deras företagsidé bygger på att bryggerier skickar in prover och att de efter mikrobiologiska analyser får svar på om ölet håller en bra kvalitet, men de får också rekommendationer på vad som kan göras bättre. Ett koncept som påminner om BeerLab och Nan Albertson, som Beerneews tidigare har berättat om.
– Vi har träffats och hjälpt varandra några gånger. Hon jobbar mer med att åka ut till bryggerier, medan vi gör våra analyser här, säger Joshua.

Nu planerar de för ett event som kommer att fokusera på jäst. I ett samarbete med White Labs kommer Troels Prahl till Göteborg en dag för att hålla en föreläsning. I samband med det tänker och Craft Lab att erbjuda analyser av öl. Detta kommer att ske 20 september.

– Ju fler som skickar in prover, desto billigare blir det för alla, säger Joshua.
Temadagen kommer handla om en speciell variant av jästen Saccharomyces cerevisiae som kallas diastaticus. När denna jästvariant finns med under fermenteringen efterjäser ölet på flaska, vilket kan ge oönskat hög kolsyrahalt.
– Både vi och White Labs ser en chans att kunna sprida kunskap, säger Joshua.