Drav är ett bra djurfoder som skulle kunna hjälpa bönder när torkan slår hårt mot landet. Men de dyra tillsynsavgifterna har fått Brygghus 19 att lägga ner de planerna.
För många semesterfirare är det svenska sommarvädret perfekt, och har så varit en längre tid. Men för bönderna innebär vädret stora problem.
Den långvariga torkan gör att det blir stora problem med odlingar, och det leder i sin tur till mindre djurfoder. På flera håll pratas nu om nödslakt av djur när maten inte räcker till.
Samtidigt skapas det varje dag massor med potentiell djurmat på hundratals bryggerier runt om i landet. Dravet är det som blir kvar av malten när bryggningen är klar och det är fullt med näring.
– För grisar och kor är det en fantastisk föda, säger Dan-Magnus Svensson på Brygghus 19.
Det bryggeriet hade planer på att låta bönder komma och hämta dravet för ett par år sedan, men de planerna lades på is på grund av den höga kostnaden.
– Det skulle göras tillsyn och skickas iväg prover, trots att vi redan haft en livsmedelskontroll. Det skulle ha kostat oss mellan 30 000 och 40 000 kronor och då valde vi att kliva av. För ett mindre bryggeri är det mycket pengar.
Dravet skulle, om alla bryggerier kunde hjälpa till, innebära en hel del mat för djuren. Det finns i dag över 300 bryggerier i Sverige och i Brygghus 19 fall ger en bryggning av 2000 liter öl cirka 800 kilo drav.
En del bryggerier har tagit kostnaden för att registrera sig som fodertillverkare hos Jordbruksverket, men de flesta deponerar dravet, eller så hamnar det i en kompost.
– Vi hade tänkt ge bort det så det hade ju inte blivit några intäkter heller för oss, säger Svensson.
Med tanke på rådande läge och den kris som uppstått tycker Svensson att det vore läga att göra något.
– Man skulle kunna tänka sig ett undantag från den dyra registreringen när läget nu är som det är.