Edward Bloms mörka julölshemligheter

Varför dricker vi bara mörkt öl till jul? Det reder vi ut med gastronomen, kulturhistorikern och Beernews-patronen Edward Blom. Vi pratar också om gurköl och vad han önskar sig i julklapp – och hur han av en slump blev rikskändis.

Med ett unikt CV som sträcker sig från arkivarie till melodifestivalartist är Edward Blom en man som har många märgfulla strängar på sin lyra. Under samtalet med Tobias Janius berättar han om hur hans liv och arbete alltid kretsat kring mat, dryck och kulturhistoria och om hur hans fascination för öl går långt tillbaka i familjens historia.

– Jag har ju en bryggarsläkt och intresset för öl har alltid funnits där, säger Edward, som även har arbetat med att dokumentera svenska bryggeriers historia.

I podden Beernews Afterwork gör vi en djupdykning i julens mat- och dryckeshistoria. Julölen är en gammal tradition som förändrats mycket genom åren – från de mörka, maltiga ölen som bryggdes hemma till dagens experimentella och kryddade varianter.

Edward berättar hur våra förfäder bryggde extra starkt öl till högtider som jul och bröllop och varför mörk öl länge varit synonymt med julbordet. Och Tobias avslöjar också sin egen jultradition att varje julaftons kväll se en specifik julfilm ackompanjerad av något lagrat öl från källaren.

På familjen Bloms julbord står oftast alkoholstarka öl i den belgiska traditionen, som Rochefort 10, Chimay Blå och Abedissan 12. Men också klassiska svenska julöl med rostade toner av fikon, melass och kaffe – däremot går IPA med tropiska toner helt bort som ölkompanjon till julmaten enligt Edward Blom.

– Mango, vad har det med julen att göra? Det har väl med någon tropisk kryssning i Karibien att göra. Jag älskar rompunsch, men det dricker jag inte heller till jul.

Utöver sitt kunnande om mat och dryck delar Edward med sig av små anekdoter, som när han av misstag lagrade en back Spendrups julöl i femton år. Han berättar också om sina drömmar att en dag få skapa en egen öl.

– Det skulle vara en mörk, kraftig porter i stil med Guinness Foreign Extra Stout. Men än så länge får jag nöja mig med att njuta av andras skapelser.

Och till sist: Vad önskar sig Edward Blom i julklapp? Såsskedar, så klart.

– Det är det perfekta redskapet för en såssälskare som jag. Med såsskedar på bordet slipper man begå etikettsbrott genom att sno grannens sked, säger han.

Sugen på mer? Vi har bara skrapat på ytan – i årets sista Beernews Afterwork får du över en timmes julmys med Edward och Tobias. Häll upp en mörk öl, luta dig tillbaka och njut.

 

Du kan fritt och direkt lyssna på avsnittet på SpotifyApple Podcasts eller överallt där poddar finns.

Gör som Edward Blom! Bli medlem i Beernews Patreon och få ännu mer ölpodd i Beernews Deluxe. Läs vidare på patreon.com/beernews.

Avsnitt 9 av Beernews Afterwork presenteras i samarbete med En Öl & Whiskymässa i Göteborg 25-26 april 2025.