Ekologiskt i centrum för Jonas och Jennie

Bildspel

Bild 2 av 3

Ölen innehåller ofta spännande ingredienser som plockats i närheten.


 

De brygger öl med bland annat havtorn, granskott och ostron. Dessutom vill Jonas Gustavsson och Jennie Nilsson gärna samarbeta med hembryggare med sitt Morgondagens Ekologiska Bryggeri.

Ekologiskt, närproducerat och gärna plockat av dom själva. Jonas Gustavsson och Jennie Nilsson driver Morgondagens Ekologiska Bryggeri med ett tydligt fokus.

– Ekologiskt är jätteviktigt för oss. Det man stoppar i sig ska vara så schysst som möjligt, säger Gustavsson.

De startade bryggeriet för några år sedan och då höll man till på Ingarö utanför Stockholm.

– Vi gjorde om gäststugan till ett bryggeri, det var så det började, berättar Gustavsson.

Men sedan gick flyttlasset till västkusten och till Hamburgsund. Bryggeriet flyttade förstås med och nu finns även Morgondagens Ekologiska Ölkafe precis nere vid havet i den lilla västkustorten.

– Vi öppnade förra året, men det var mycket jobb med att renovera. Det hade varit en pizzeria här tidigare, berättar Jennie Nilsson.

Nu ligger bryggeriet inne i kaféet och det finns en 200-liters bryggverk och ett på 50 liter.

– I fjol bryggde vi bara några tusen liter, i år ska det bli mer, säger Gustavsson.

Ingredienserna i deras öl är i bland lite ovanliga. Havtorn, tång, enbär, granskott, ostron och slånbär har använts vid olika bryggningar.

– Vi vill använda sådant som så lokalt som möjligt eller som går att plocka själva, säger Nilsson.

Det är faktiskt till och med så att en öl med ostron är på väg in på det norska Vinmonopolet. Ett samarbete med norska bryggeriet Eiker har lett till det.

– Den ska börja att säljas där i mars, det ska bli spännande, säger Gustavsson.

Att samarbeta med hembryggare har också blivit en viktig del av verksamheten. Det går helt enkelt till så att hembryggare bjuds in och så brygger man öl tillsammans. Hälften av ölen säljs sedan av Jonas och Jennie, den andra halvan kan hembryggaren sälja till sina lokala ölställen.

– Vi gillar att jobba med hembryggare, de är duktiga och vi kan lära av varandra, säger Gustavsson.

På sikt kan det bli aktuellt med flera bryggeripubar, men det finns också en vision om att bygga ett större bryggeri där hembryggare finns med.

– Men vi får testa oss fram först, säger Gustavsson.

Någonstans före påsk ska ölkaféet slå upp dörrarna för året, och från och med midsommar är det sedan öppet varje dag fram till slutet av augusti.

– Det var hysteriskt förra sommaren och vi hade inte hunnit med att brygga upp ett lager. I år ska det finnas mer öl tillgängligt, säger Gustavsson.