Bildspel
Ester Tullhage gillar fysiskt arbete och ser fram emot tiden på Göteborgs Nya Bryggeri.
För några år sedan gick Linus Pilebrand utbildningen för att bli bryggare. Nu blir han lärare för samma utbildning när Ester Tullhage ska gå samma väg.
Det är Stiftelsen Hantverk & Utbildning, med säte i Leksand, som varje år ordnar med utbildning för ett antal personer som vill jobba med olika hantverksyrken.
Linus Pilebrand var en av de första som gick den utbildningen för att bli bryggare. Han utbildade sig på Beerbliotek men är nu bryggare på Göteborgs Nya Bryggeri.
Där ska han nu vara handledare och utbildare för Ester Tullhage som precis börjat samma utbildning.
– Jag har känt Linus ett tag och när jag hälsade på vid bryggeriet kändes det intressant. Jag hade hört talas om utbildningen i Ludvika, men nu blev det den här istället, säger Tullhage.
Hon konstaterar att hon tidigare inte funderat på öl mycket mer än att det är en dryck hon gillar.
– Jag har inte tänkt på hur det fungerar och hur det blir öl. Men jag gillar hantverk och självhushållning och det ska bli kul att lära sig, säger hon.
– Man reflekterar nog oftast inte över allt jobb som ligger bakom ett öl. Det är en lång process från att odla grödor till ett färdigt öl och det tar en månad från bryggning till tappning, säger Pilebrand.
Han var klar med sin utbildning 2017 och var på Beerbliotek under hela sin utbildningstid.
– Det var en bra tid att vara där. Jag fick vara med när de startade det nya bryggeriet i Kungssten och det var nyttigt att vara med och jobba fram rutiner.
Utbildningen innebär både praktiska och teoretiska delar, men har sin bas i det praktiska.
– Det behövs båda delarna, men jag gillar att jobba fysiskt. Tanken är att bli bryggare och jag har gett mig fan på att lära mig det här, säger Tullhage.
För Linus Pilebrand blir detta en ny erfarenhet. Nu ska han lära ut precis det han själv lärde sig på samma sätt.
– Det känns både kul och lite skrämmande. Men jag har ju gått utbildningen och vet vad som behövs. Framför allt är det viktigt att göra saker många gånger, även om det är tråkigt. Till slut sitter det och det är bra att ha med sig.