”En hypnotisk ölupplevelse”

Mitt i Ringöns egen Beermudatriangel, där bryggerierna Stigbergets, Vega och Två Feta Grisar utgör hörnen, har Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson skapat sin drömbar. Veckans ölställe är Ivans Pilsnerbar i Göteborg.

Drömmigt, galet, rörigt eller helt underbart? Reaktionerna är minst sagt varierade bland gästerna som stiger in på Ivans Pilsnerbar på Ringön för första gången.

Grannarna och de omgivande miljöerna – igenvuxna järnvägsspår, en bullrig återvinningscentral och en båtskrot – känns fullt rimliga i sammanhanget. Inne i lokalerna upplever du nämligen återvinning som en konkret idé.

Medan andra barer och restauranger krystat framhäver hållbarhet som en del av ”sitt koncept”, så består det mesta på Ivans av återvunnet hyperlokalt material. Det upphängda döda trädet som flutit iland från älven bär upp tjock-tv-apparater som visar ölmenyn, en ljudanläggning från The Final Countdown-turnen pumpar ut techno medan bardisktoppen, som burit upp en och annan sejdel, är ett bidrag från industrigrannen. Och innanför baren roterar den vridna 80-tals-spegelhyllan varv efter varv, vilket gör att man snart undrar om man fått något annat än öl i glaset.

Allt bidrar till en känsla av unikitet och i tider av krogkoncept och generiska craft beer-barer är Ivans så långt ifrån ett skalbart koncept det går att komma.

Även om det finns ipa och syrligt så är det lageröl – och specifikt pilsner – som du kommer hit för. Det går att välja mellan pilsner bryggd två kilometer bort eller från ett bryggeri i södra Tyskland. Oavsett vilket, så kan du lämna över valet till barpersonalen i trygg vetskap om att varje öl ingår i ett noga kurerat urval.

Får du en plats i baren blir det en närmast hypnotisk ölupplevelse att stirra på det gyllene laminära flödet från Lukr-kranarna som hanteras av Rasmus. Plötsligt väcks du av hans one-liners och att ölen står där framför dig. Vid första klunken påminns du om något som faktiskt är ovanligt även på craft beer-barer, nämligen att det är svårt att hälla upp öl och att det är en konst som få behärskar till fullo – för det känns direkt på smaken.

Det eklektiska visar sig även i blandningen av gäster. Här kan du trängas med Berlin-dj:s, overallklädda gubbar från Göteborgs enda kvarvarande varv ett stenkast bort, väninnor som tagit ölpaus på en cykeltur eller tickers som promenerat över Hisingsbron för att vara först med att prova ett nytt öl från O/O Brewing.

Så nästa gång du är i Göteborg, missa inte Ivans Pilsnerbar. Man vet aldrig när de klåfingriga göteborgspolitikerna bestämmer sig för att riva den sjaviga Ringön för att bygga ”lyxiga bostäder i en härlig dynamisk miljö med ett spännande industriarv”. Det får vi hoppas aldrig sker – men om det skulle hända, så har du i alla fall kvar minnet av spegelhyllan, TV-trädet och en korrekt upphälld pilsner.

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.