”En ölinstitution som andas historia”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Zum Franziskaner i Stockholm.

Det är något alldeles särskilt med att kliva in genom dörrarna till en av Stockholms äldsta och mest älskade ölställen. När Stene Isacsson 2017 tog över Zum Franziskaner, även känd som Zumen, var det en ölhall i behov av ett rejält omtag. Efter nästan 22 år bakom kranarna på baren Akkurat stod Stene inför sin nästa stora utmaning: Att återupprätta den åldrande inrättningen till sin forna glans.

 

Lokalen i Gamla Stan var sliten och verksamheten hade förlorat sin gnista. Det var som om de tidigare ägarna hade gett upp och Zumen var på väg att bli ännu en bortglömd pärla i Stockholms krogliv. Men Stene Isacsson såg potentialen och slog till. Idag är han delägare och driver krogen med en ihärdig passion som smittar av sig på både gäster och personal.

 

Efter omfattande renoveringar och en förfining av menyn, har Zumen åter blivit en praktfull ölhall. När du slår dig ner på de rustika bänkarna i de vackert ornamenterade rummen, så känns det som om du färdas tillbaka i tiden. Det mesta av originalinredningen har bevarats, och nyare tillägg smälter sömlöst in i den historiska atmosfären.

 

Zum Franziskaner har sedan nyöppningen blivit en fixstjärna på Stockholms ölscen – hit kommer alla som gillar klassiskt ölhantverk förr eller senare. Med sitt svensk-tyska tema och en meny som fokuserar på husmanskost kan du här njuta av allt från kåldolmar och isterband till wienerschnitzel och fläsklägg. Och ja, givetvis finns det mängder av öl att välja mellan, alla från mindre och oberoende bryggerier. Gärna med ursprung i tyska Franken eller från något av de mer långlivade svenska hantverksbryggerierna. Några av ölsorterna bryggs dessutom speciellt för Zumen och finns inte någon annanstans.

 

Trots att Zumen ibland beskrivs som en av världens äldsta restauranger, har det visat sig att dess tidigare påstådda 600-åriga historia är en myt. I själva verket ansökte Augusta Engelbrecht år 1889 om utskänkningstillstånd för lokalen på Skeppsbron 44. Två dagar efter att tillståndet beviljats öppnade den nya, påkostade inrättningen. Namnet Zum Franziskaner myntades av de tyska grundarna Meyer och Engelbrecht, som även låg bakom Sturehof och Himmelsleiter.

 

Idag är Zum Franziskaner inte bara en krog, det är en ölinstitution som bär på många historier. Här, vid ett av dess bord, hävdade Christer Pettersson att han sköt Olof Palme – en berättelse som tv- och radioprofilen Gert Fylking fick höra över en lunch. Även själva byggnaden gömmer på hemligheter. De oanständiga motiven på fasaden, bland annat ett kvinnosköte placerat rakt under ett grimaserande mansansikte, sägs vara byggmästare Carl Smitts sätt att hämnas på sin otrogna hustru.

 

Att Zum Franziskaner utsetts till en av ”världens bästa tyska barer utanför Tyskland” av den amerikanska tv-kanalen CNN skvallrar om ställets autenticitet. För Zumen är så mycket mer än bara en plats att äta och dricka. Det är en tidskapsel, ett ställe där historia och nutid möts över ett glas öl och en tallrik husmanskost. Ett mötesplats djupt förankrad i europeisk ölkultur.

 

Så nästa gång du är i Gamla Stan, missa inte chansen att besöka Zumen. Känn historiens vingslag och skåla för att denna anrika ölhall får fortsätta vara en del av Sveriges krogliv många hundra år till.

 

Förra veckans ölställe: 

• ”Genuin ölkärlek i hjärtat av Österlen” – Grisen & Draken i Brösarp