“En plats nästan för bra för att vara sann”

I Sörmlands bultande hjärta brygger Patrick Holmqvist sin öl med lika delar passion och fingertoppskänsla. Att bryggeriet också har en restaurang av hög klass och lokaler och uteservering där man verkligen trivs gör förstås inte saken sämre. Veckans ölställe är Nyköping Brewing Co i Nyköping.

Den här veckan besöker vi en på många sätt unik plats. Att stället ännu inte fyllt fem år känns nästan obegripligt. Har inte Nyköping Brewing Co alltid legat här? Bryggeriet, restaurangen och baren har redan en så självklar plats i centrala Nyköping – och i Ölsverige. 

Lokalen, som tidigare tillhörde Sörmlands Museum, stod tom i många år innan trion, som hör till de mer erfarna krögar- och bryggeripersonerna i Sverige; Sasse Sepehrazar, Patrick Holmqvist och Jonas Kandefelt flyttade in. Bryggeriet, liksom köket, samsas om lokalens hjärta. Längs den ena långsidan huserar kockar (och barens 24 ölkranar) och längs den andra står de välputsade jästankarna. Vid den bortre kortsidan brygger Patrick sitt öl och under det stora ljusa glastaket finns gott om sittplatser för gäster. Som ölintresserad är det faktiskt svårt att tänka sig en härligare plats att sitta på (de något hårda och ryggstödsfria långbänkarna till trots). 

Ambitionen är genomgående hög. Restaurangen är just en fullfjädrad restaurang med ölflirtig à la carte och vida omtalade pizzor. Vad sägs om ölpanerad blomkål eller chicken wings med whiskyglaze? Eller pizza med karamelliserad het ananas och alspånsrökt karré eller skogssvamp, sidfläsk och västerbottenost? Till det har vi minst 20 öl att välja på, de flesta bryggda precis där vi sitter. Gästande öl är ofta i stilen som saknas på bryggarens egen tio-i-topplista, på den finns å andra sidan massor av andra öl som alla verkligen bemästras. 

Att inleda med en sejdel av Palles (bryggare Patricks smeknamn) pils är det säkraste av alla kort i kortleken. På öllistan finns alltid de där extremt matvänliga stilarna med mörkt rostad malt, som Nyköping Brewing bemästrar till perfektion, i fokus men också en rad ipor – enkla, dubbla, västkust och östkust och så klart något lite starkare (som inte får missas). Kort och gott finns här något för alla, vilket också märks på publiken som rymmer allt från barnfamiljer till ölnördar, kompisgäng och pensionärer, lokalbefolkning och långväga gäster. 

Lämnar vi lokalens hjärta finns en rad andra platser att sitta på också, i soffor, fåtöljer eller på riktiga stolar. Och även om vi starkt rekommenderar att äta går det också bra att snacksa (exempelvis på de egenrostade nötterna och med en ölkorv) och öla över ett sällskapsspel. Sommarsäsong sitter man med fördel utomhus på en av Nyköpings allra soligaste uteserveringar. 

Ni hör ju, det här stället är nästan lite för bra för att vara sant. Har du inte turen att bo i krokarna, ta tåget. 

Förra veckans ölställe: 
• ”Kalifornien i trivsam halländsk tappning” – Rocky Point Brewery i Åsa

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.