Bildspel
Foto: Ronny Karlsson. Ölvagnar var en vanlig syn i Göteborg förr i tiden. Nu sker transporter på ett helt annat sätt.
Pripps har en lång historia i Göteborg. En del av den historian finns bevarad på Göteborgs Bryggerimuseum.
– Det fanns en tradition att spara på saker, framför allt på bryggeriet i Stampen, säger Marc Rothausen.
Han driver museet tillsammans med Nina Rothausen och muséet är öppet för förbokade grupper. Pripps Bryggerier grundades redan 1828 och bestod länge av flera olika bryggerier. Lyckholms, Pripps vid Stampen, Carnegiebryggeriet och Apotekarnes Vattenfabrik var alla en del av företaget.
Men på 1970-talet slogs bryggerierna samman och samlades i en stor fabrik i Frölunda.
– Men det bryggeriet blev bara verksamt i 25 år, berättar Marc Rothausen.
Under 90-talet bilades Pripps-Ringnes och år 2000 köptes det företaget av Carlsberg.
– Ganska snabbt bestämdes det i Danmark att man skulle lägga ner i Göteborg. 280 personer fick gå hem, minns Rothausen.
Han har varit anställd på Pripps i många år, men vid nedläggningen hade han hand om besöksverksamheten i ett eget bolag.
– Det sista ölet gjordes före årsskiftet 2001. Det var en väldigt negativ period när man började lyfta ut utrustning och annat.
Men under åren hade många saker sparats och det är det som nu är grunden till museet, som ligger i direkt anslutning till bryggeriet.
– Det fanns ett museum från mitten av 90-talet men det var aldrig öppet för allmänheten.
Nu går det alltså att se mycket av den historia som finns sparad.
– Vi vill ge en ölkulturupplevelse här, säger Rothausen.
Och visst är det en upplevelse att vistas på museet. Publokalen med möbler från legendariska ölhaket Z på Stigberget är fantastiskt mysig och det finns massor att titta på i museet.
Verktyg, vagnar och många gamla reklamskyltar påminner om en tid som var väldigt annorlunda jämfört med i dag.
Efter att Pripps lades ned startades Prippklubben, som var ett sätt för de tidigare anställda att träffas. Ur den klubben kom också de första tankarna på Göteborgs Nya Bryggeri.
– Vi var på Stockholm Beer 2004 och bestämde att vi skulle ta fram en öl för klubben, Prippklubbens Starkpilsner. Den bryggdes hos Grebbestad och blev populär, säger Rothausen.
Fem medlemmar från Prippklubben var sedan drivande när Göteborgs Nya Bryggeri startades i fjol.
En kul detalj är att en del av museet faktiskt ligger i samma lokal där det nya bryggeriet i dag producerar öl.
– Det är nog inte så många som har det så, avslutar Rothausen.