”En sylta vi gång, på gång återkommer till”

Ta en avstickare från ”the beaten path” och söla bort ett par timmar på det allra mest givande sättet. Du ångrar aldrig ett besök på Syltan kök och bar i Malmö, som är veckans ölställe.

I en tämligen anspråkslös lokal, centralt beläget, men ändå några stenkast bortanför Malmös av utomsocknes besökare allra mest vältrampade stigar, ligger ett ölställe som byggt upp sitt renommé under tjugotalet år. Men lokalerna har inhyst andra klassiska vattenhål innan dess. Här låg puben Skotten redan på 1970-talet. Den följdes under 1990-talet av Kaggen som blev Reginas. Vi befinner oss förstås på Syltan kök och bar. Syltan har genomgått olika skepnader under åren, men har alltid varit ett givet stopp för oss som inte bor i Malmö, men gillar Malmö – och öl. 

Här finns omkring 20 kranar, där föredömligt nog ett stort antal innehåller lokalt skånskt kvalitetsöl, men också cider – och då pratar vi inte de massproducerade alkoläskvarianterna med smak av mjällschampo och saltgurka – utan skånsk högkvalitativ sådan. Även flask- och burkutbudet är imponerande. Och både fatprodukterna och de paketerade utgörs ofta av sådant som du inte hittar på Systembolaget. 

Förutom förkärleken för det lokala anas under senare år en viss vurm för det brittiska ölhantverket. Men inte i första hand murrigt klassiska brittiska ölstilar – för på Syltan kan man göra en ölresa genom det moderna Storbritannien. Här finns ofta öl från innovativa brittiska surölsbryggerier som skotska Vault City och många av de moderna humlemagikerna. Ett särskilt tips för dem som vill botanisera bland flaskor och burkar är att fråga vad som finns från Burning Sky. Ett bryggeri från East Sussex som är skickliga på öl i belgisk stil, ibland filtrerat genom ett stiligt urbrittiskt tweedfilter… bildligt talat då.

Kanske beror ovan på att Malmös exilbritter, eller om det är turister, har gjort stället till sitt. Vid de senaste besöken har vi hamnat i samtal med gentlemen från Wolverhampton respektive Leeds och Glasgow vid olika tillfällen. Sett till ovan är det inte oväntat att quiz anordnas en gång i veckan. Vilket förstås inte är unikt, men ändå en fullgod anledning till ett besök. 

Maten på Syltan är ambitiös utan att bli pretentiös, och – prisvärd. Här samsas musslor, ankbröst och råbiff med mer rustika rätter som pannbiff, raggmunk och högrevsgryta. 

Syltan är ingen sylta, men det är inget ställe du behöver våndas över att besöka. Här möts du av ett leende – både av personal och de allra flesta andra besökare. Stämningen är inkluderande och otvungen. Precis så som vi vill ha det. 

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för.