Turerna var många, men till slut kunde Alliansen enas kring ett förslag om gårdsförsäljning. Det var nyckeln till att Socialutskottet tidigare i dag fick en majoritet för gårdsförsäljning av öl- och vin.
Beernews berättade tidigare i dag om majoriteten för gårdsförsäljning av öl och vin i Socialutskottet. En fråga som funnits med länge på den politiska agendan.
– Sedan jag kom med i riksdagen 2002 har det här varit på tapeten. Nu fick vi äntligen en överenskommelse, säger Tina Acketoft (L), i en kommentar till Beernews.
Det har länge varit svårt att enas kring ett gemensamt förslag och såväl Liberalerna som Kristdemokraterna har i omgångar varit negativa till gårdsförsäljningen.
– Den stora skillnaden var nog när vi började att driva gårdsförsäljningen som en näringslivsfråga mer än en folkhälsofråga, säger Acketoft.
Hon tror också att Finlands beslut om att införa gårdsförsäljning för mindre bryggerier har påverkat en del.
– Många pratar om Finland och frågar varför dom kan när inte vi kan. En del av de som varit tveksamma kanske har svängt tack vare det. Sedan har den svenska folkopinionen svängt. I dag tycker gemene man att det är roligt med lokalt öl och lokalt vin.
Med Alliansen till sist enad blev det en klar majoritet för att ta frågan om gårdsförsäljning vidare.
Nästa steg blir alltså en debatt med efterföljande beslut i riksdagen 26 april. Där har Acketoft svårt att se att beslutet ska skilja sig från det som togs i Socialutskottet. Där röstade Allianspartierna samt Sverigedemokraterna för gårdsförsäljningen, medan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej, precis som Vänsterpartiet.
– Jag tror att det är så i alla partier att det finns en del som är för och en del som är emot. Men det ska mycket till för att man ska rösta emot partiet i den här frågan, och det är högst otroligt att så många ska göra det så att majoriteten förändras, säger Acketoft.
Beslutet som då tas troligen tas 26 april handlar om att regeringen ska verka för gårdsförsäljningen. Hur det ser ut återstår att se, och det är alltså inte alls säkert att Skåne i så fall bli försöksregion eller att det alls behövs några försöksområden.
Om riksdagen röstar för gårdsförsäljning av öl och vin lär det ändå dröja minst något år innan det blir verklighet.
– Vi lär få köpa vårt öl och vin till midsommar på Systembolaget även den här sommaren, säger Acketoft.
IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är inte alls nöjd med Socialutskottets beslut. Han beskriver det till IOGT-NTO:s medlemstidning Accent som tragiskt.
– Socialutskottet bör ägna sig åt folkhälsopolitik istället för att gå alkoholindustrins ärenden, säger han.