Beernews har frågat ett antal svenska bryggerier om både året som gått och året som kommer. Här kan du se svaren från Timo Krjukoff på Sahtipaja.
1. Vad var det bästa med 2016 för ditt bryggeri?
Den utökade exporten till Singapore, Ryssland Finland, Norge, Danmark, Italien, Holland, Belgien, Spanien och USA.
2. Vad är det viktigaste för ditt bryggeri under 2017?
Ny buteljeringsmaskin samt satsning på brett/sur/vild i de nya lokalerna vid Strömma (vilket kommer at tta en hel del tid med renovering)
3. Hur mycket öl producerar ni under 2016 och vad tror du att ni producerar under 2017?
Cirka 20 000 liter 2016 vilket är en 100-procentig ökning från 2015. Nästa år är svårt att säga eftersom detta är fortfarande hobby. Siktet till 2017 är att jobba 50 procent med bryggeriet och beroende på export samt hur vi kommer att få produkter in i Systembolagets sortiment lär produktionen öka minst till det dubbla.
4. Vilken är den viktigaste frågan för svenska bryggerier under 2017?
Svårt att säga, beror mycket på bryggeriet. Men jag hoppas att vi kan se några resultat i form av skattesubventioner till småbryggerier samt att det görs framsteg i arbetet att möjliggöra gårdsförsäljning.
5. Vilket var Sveriges bästa bryggeri under 2016?
Stigberget helt klart. Och jag menar inte bara deras nya humliga öl, allt är bra och välbryggt.
6. Vilken var Sveriges bästa öl under 2016?
Stigbergets Gbg Beer Week 2016.