Eskilstuna Ölkultur fyller tio år. Det firar man med en ny öl, men också med tio år gamla priser.
Till jubileet har det bryggts en specialöl, som tog sin tid att få fram. Ölet X är den starkaste som bryggts hos Eskilstunagänget med sina 13 procent.
– X krävde två bryggdagar, tio maltsorter, tio kilo humle och fyra månaders lagring på amerikanska bourbonfat. Det ger en öl svart som natten med drömlik smak av vanilj, kaffe och choklad, som utan problem kan lagras tills vi firar 20 år, skriver bryggeriet om ölet i ett pressmeddelande.
Ölet bryggdes av Robin Andersson under två tolvtimmarpass, där det kokades i tre timmar och avsilades sedan väldigt långsamt. Hälften av ölet har sedan lagrats på Heaven Hill-fat i fyra månader, innan det blandades med den andra halvan.
Premiär för ölet blir då onsdag, då jubileet uppmärksammas på flera sätt på bryggeripuben. Bland annat kommer två öl att säljas till tio år gamla priser, grundarna finns på plats för att berätta om bryggeriets historia, och Anna Jerdéns bok om bryggeriet finns till försäljning.