Det vore nog kul att starta ett bryggeri tycker veckans hembryggare, Jonas Waaker, men risken och priset är för högt.
Namn: Jonas Waaker
Ort: Borlänge
Ålder: 48
Hembryggare sedan: 2017
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag och min sambo Sofia hade länge pratat om att börja brygga, men det kom aldrig till skott, så en morgon när jag låg och sov efter ett nattskift väcktes jag av telefonen, och det var min sambo som sa nått i stil med ”En kollega på jobbet ska beställa bryggverk! Ska vi vara med och boka ett bryggverk tillsammans med honom?”, ”Ja” svarade jag sömndrucken.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Kanske tio timmar i snitt, jag jobbar skift så det finns tid.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Oj, vet inte riktig, vi har ett dedikerat bryggrum så vi behöver inte plocka bort prylarna,
som de som använder köket som bryggplats måste göra.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– Gjorde en hazy lager nyligen med azaccahumle på torrhumling som blev mycket bra, det var faktiskt min första
kalljästa lager och även under tryck, den tog slut fort. Den hade en krispighet och var ren i smakerna, som jag uppskattar på en lager.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Oj va svårt, men Westvleteren 12 hade ju varit magiskt att få lika bra.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Tanken har funnits, att få ha sin hobby som inkomstkälla vore gött, men det är nog för dyrt och för hög risk.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Tumma inte på renligheten, satsa på kontrollerad jäsning, där vinner du mycket. Kolla mycket på andra, Youtube till exempel. Jag finns där och delar med mig
av mina kunskaper, ”sharing is caring”
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Tappat maltkorgen ner i vörten, som tur var brände jag inte mig värst – jag hann få av mig byxor,t-shirt snabbt, men hade vört i princip överallt.
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Både och
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo