“Ett hak värt varje kärleksförklaring”

Det har varit en fristad för vanligt folk, outsiders och nördar i över 30 år. Här samsas indie-kids med ölfrämjare, råsynthare och regnbågsfolk – och ölhakets historia är lika brokig som gästernas. Veckans ölställe är Haket i Göteborg.

 

”Vårat place var vid Stena-terminalen, 
vi adopterades och blev en del av personalen. Det är på grund av det jag genomlevde 90-talet. Fastän jag är där sällan, är jag för evigt Haket.”

När den mest mytomspunna rapparen i Göteborgs historia, Roffe Ruff, skriver en djupt personlig kärleksförklaring till ett ölställe och alla de som jobbar där, då förstår man att det inte är vilket ställe som helst. För precis som för Roffe Ruff har Haket varit ett andra hem för många; otrendigt och okonstlat, men också en smula kaotiskt och kantstött, precis som karaktärerna som länge befolkat den här göteborgska ölinstitutionen.

Haket har under sina år på Första Långgatan blivit en tillflyktsort för de som söker sann gemenskap på krogen. För dem som inte känner sig hemma på Avenyns nattklubbar eller innerstadens konceptrestauranger. Här, vid Masthuggstorget, samsas stammisarna med kompisgängen, ölnördarna, kostymnissarna, transorna, rollspelarna, syntharna, gothrockarna och Gen Z:s som vill dra sig bort från Långgatornas frenetiska nattliv för en stund. Även om du inte tillhör någon av dessa kategorier, kan du vara säker på att känna dig som en i familjen när du kliver in genom dörren.

Här handlar det om att vara sig själv och det känns genast på atmosfären. Inredningen är mer funktionell än estetisk, matmenyn en säregen blandning av asiatiska specialiteter och tyska husmansrätter och ölutbudet i ständig omvandling, vilket märks på ölfaten och flaskorna som är staplade och utspridda runt om lokalen. Mitt i allt detta rör sig Cattis Ledius och Masse Flohr och resten av den tätt sammansvetsade personalstyrkan med en helt fantastisk förmåga att få alla att känna sig som hemma. 

”Har ingenting i min ficka och bara du kan rädda min kväll. För utan nånting att dricka, hur ska jag kunna hitta mig själv.
Kan jag krita en släng Cattis? Kan jag krita en släng? Vi får snart ses sen faktiskt, så kan jag krita en släng?”

Om det nu ändå finns något slags koncept på Haket, så handlar det om inkludering och kärlek till det genuina och okonstlade. Men också att ifrågasätta makten på sitt eget sätt. Cattis Ledius är något av en lokal kändis vid det här laget och hennes sylvassa one-liners är ofta citerade i både lokalpressen och här på Beernews. Hon är en av de där personerna som alltid har en åsikt och hon är inte rädd för att ryta ifrån när restaurangbranschen eller Göteborgs ölscen står inför utmaningar.

Här serveras aldrig något från Åbro, Mariestad eller Eriksberg, ölen i kranarna kommer istället från bryggerier i Kungsten, Gamlestan, Ringön, Lindome och andra närbelägna platser. Lokalproducerad öl som inte sällan levereras av den som bryggt den och som sedan kommer tillbaka för att dricka en kall pilsner på väg hem från jobbet.

Kärleken till det genuina omfattar även öl och bryggerier från andra delar av Sverige, Europa och världen. Genom åren har otaliga bryggare bekostat sina egna flygbiljetter för att få möjlighet att servera sina brygder på en av Hakets ölfestivaler. Bryggerierna återkommer om och om igen för att Hakets tillställningar är mysiga och familjära på ett sätt som sticker ut i en ölvärld som vimlar av mässor och festivaler av betydligt större och hippare mått. Och Cattis är benhård – vill du servera öl på Hakets ölfestival, då ska den som är bryggare eller ägare till bryggeriet också vara på plats för att snacka med folk.

Det här är också ett ställe som förändras och utvecklas. I takt med att Göteborgs ölscen har vuxit har Haket varit med och stöttat både små och stora bryggerier, gett dem en plats att synas och sälja sitt öl. För alla oss som vill ha en levande ölkultur är det lätt att älska filosofin och det outtröttliga engagemanget, vilket också märks på att Haket har varit flitigt omskrivet på Beernews – just nu är 78 av våra artiklar taggade Haket.

Så behöver vi verkligen en till artikel om Haket? Om du har ju läst ända hit, så tycker du förmodligen som vi. I en värld överhopad av opersonliga och strömlinjeformade kedjor och trendiga hak, står Haket kvar som en påminnelse om vad ett ölställe kan vara. En plats som inte bara serverar öl, utan också bygger en stark gemenskap kring ölen. Där folk kan vara sig själva, där ingen döms för sin smak och där varje nytt bryggeri får en chans att visa vad de går för. I en tid där autenticitet ofta går förlorad i bruset av polerade ytor är Haket en liten, men viktig, oas av äkthet. 

Så ja, vi behöver definitivt ännu en artikel om Haket – för just det här ölhaket är värt att leva vidare länge, länge.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.