Krogar som tar öl på lika stort allvar som vin är bland det absolut finaste vi vet. När de inte gör en stor sak av det blir det ännu mer sympatiskt. Veckans ölställe är så hemligt – och heligt – att vi helst behållit det för oss själva.
”Ska vi, ska vi inte?”
”Tror du vi får?”
”Ska vi kanske kolla en extra gång med krögaren?”
Det är med viss oro veckans ölställe presenteras. Vi har tisslat och tasslat om den här platsen redan. I en podd. På Instagram. Vi har snuddat vid ämnet utan att egentligen berätta någonting alls.
Så varför allt detta hemlighetsmakeri? Jo, för det finns en plats i Göteborg dit ölmänniskor sällan går, men som serverar öl som nästan ingen annan krog i världen kommer över. Öl som i sammanhanget säljs för en spottstyver. Öl som de mest intresserade kan resa långt för. Så kan det vara här, eftersom den primära gästen kommer hit för vinet, sekundärt för maten. De flesta har helt enkelt ingen aning om vilka ölrariteter som fyller ett av de många hyllplanen i de platsbyggda vinkylarna.
Nu ska ingen skugga falla över vindrickarna. För den här platsen har en av Sveriges bäst kurerade vinlistor, med fokus på europeiska viner från ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor. Små partier köps in av små producenter – i skrivande stund finns 8 467 flaskor, fördelade på 2 719 etiketter. Alla får förstås inte plats på denna lilla krog, utan en del förvaras i förrådet som ligger vägg i vägg med O/O Brewings burklager på Ringön. Ett grannskap som följt med hela vägen till krogen vid Vasaparken. Från den ena av restaurangens två kranar serveras Pivot Pils, snyggt upphälld i tunt kritstallglas. Ur den andra kranen varierar fat från Hill Farmstead.
Ja, ni läste rätt. Vermont-bryggeriet som många gånger rankats som världens bästa. En kväll i oktober går det, för 115 kronor, att ur tunna kristallglas njuta ett glas Flora, alltså den vinfatslagrade versionen av saisonen Florence. På en krog. I Sverige.
Säg en bättre ölfatskombo på en ambitiös vinkrog? Det är spot on krogens helhetskoncept på ett sätt som ölet nästan aldrig är – med det bästa från både här och där. Men så har också den ambitiösa krögaren en fingertoppskänsla som få. Han är egentligen inte kock, utan sommelier med ett imponerande CV, men han lagar själv krogens mat i ett öppet kök omringad av gäster. Råvarorna är säsongens finaste och inte sällan lokala, medan smaksättningen ofta har en mer exotisk prägel. Rätterna är små, fantasifulla och vackra, precis som restaurangen.
För ett drygt år sedan blev det här pyttelilla stället något större, när grannlokalen togs över och köket fick växa, liksom antalet platser. Men med det sagt är det fortfarande trångt, familjärt och mysigt. Numera kan man också boka bord, men det går alltid bra att också droppa in. Exempelvis över ett öl.
För här finns mer än fatöl att njuta av. Det dussinet kompletterande flaskorna är synnerligen väl utvalda. Dels för sin goda lagringspotential, det räcker med någon enstaka ölgäst om året för att hålla lagom snurr på ölhyllan, dels för att flaskorna väcker ett sällan upplevt ha-begär. Sverige möter världen, O/O:s och Rocket Brewings specialflaskor bredvid dito belgare som Cantillion och Antidoot. Och så Hill Farmstead förstås. Må hända att ölen kostar ett par hundralappar, men när du sitter där med Hill Farmsteads kattprydda Clover-öl, en saison god nog att framkalla rysningar, snabbgooglar, och inser att det enligt ratebeer är den tredje bästa saisonen i världen och att vi just betalat en femtedel av marknadspriset. Ja, då frågar vi oss igen – “får vi verkligen avslöja den här platsen?”.
Och för första, och troligtvis enda gången, har vi faktiskt bett om lov. Vi får tipsa om veckans ölställe. Vi beställer in en flaska Black label från Gueuze Girardin och frågar oss en sista gång “Vill vi avslöja den här platsen?”. Nej, det vill vi egentligen inte. Men nu gör vi det ändå, för Oskar Ahlvins Bar la Lune förtjänar också all uppmärksamhet som finns. Oavsett om du kommer för vinet, maten – eller ölet – är detta en riktig pärla. Dessutom råkar vi veta att ytterligare en pall med öl är på väg från Vermont – och den kan ju vindrickarna behöva hjälp med?
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.