Vid ett kyrktorg i den lugna byn Eizeringen, ungefär en halvtimmes biltur västerut från Bryssel, ligger en lambicbar som enbart har öppet på söndagar och vissa kyrkliga högtider. Då kommer byns törstiga gudstjänstbesökare eller långväga gäster som besöker ett pilgrimsmål inom lambic. Veckans ölställe är ’In de Verzekering tegen de Grote Dorst’.
’In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ kan översättas till ”Försäkran mot den stora törsten”, i folkmun kallad ’Dorst ’, och puben har haft det långa namnet sedan 1940-talet. Den 85-åriga damen Marguerite ville, efter 50 års drift, stänga ner puben i slutet av 90-talet och ett tag såg det ut som om byns invånare inte längre skulle vara försäkrade mot sin stora törst. Men räddningen kom från bröderna Panneels, som tog över verksamheten. Deras djupa passion för lambic, noggranna restaurering av puben och kurerade utbud har gjort att ’Dorst ’ flera gånger blivit utsedd till världens bästa ölbar. Idag drivs ’Dorst ’ av den ena brodern, Kurt Panneels, men han får hjälp av både sin mamma och sina barn på de välbesökta söndagarna.
När man kliver in i lokalen möts man av en lugn och autentisk atmosfär som speglar Belgiens ölcafékultur. Det ganska lilla rummet ramas in av en vacker art déco-bar, robusta takbjälkar, träväggar fyllda med historiska lambicföremål och gamla träbord. Här sitter allt från 80-åriga damer till japanska ölnördar och cyklister i snabba glasögon och tight lycra som stannat för ett snabbt vätskestopp.
Det är en fin syn att se tre generationer Panneels entusiastiskt guida den blandade publiken. Framme vid baren räcker Kurt eller någon från hans familj stolt över sin ”bibel” – en omfattande och världsunik lista med hundratals geuze/lambic. Här finns vintage likväl som nytt, välkända öl såväl som rariteter. Men även trappistöl och modernt belgiskt för den som vill ha något annat än syrligt.
Men det som är mest unikt, och som lätt kan missas om man bara fokuserar på den tryckta öllistan, visas på en väggtavla till höger om baren och är något som man inte hittar någon annanstans i världen. Här presenteras en föränderlig lista av 12-16 olika bryggeriers/blanders lambic, det vill säga det oblandade och icke-kolsyrade grundöl som är byggstenen i en geuze (en geuze består av en blandning av olika årgångar av lambic).
Den här listan är orimlig på flera sätt. Dels för att långt ifrån alla producenter regelbundet säljer sin lambic men det är också orimligt att så mycket finns samlat på en och samma plats vid ett och samma tillfälle. Förklaringen ligger i Kurt Panneels engagemang och hans trovärdighet i branschen. Han är en av få som kan knacka på hos Pajottenlands olika blandare och bryggerier och säga ”jag behöver er lambic till söndagens pub”. Något han gör regelbundet på sin runda då han hämtar upp den rena lambicen i bag in box, fat eller keykeg. Hans idoga arbete ger besökarna en unik möjlighet att få prova essensen av lambickulturen, nämligen den individuella huskaraktären från nästan alla regionens bryggerier och blandare. På plats i baren kan man på ett bräde uppleva alla personligheter som finns inom den här vilda och vackra ölstilen.
Så om du har några timmar över under en söndag i Bryssel så vet du vad du ska göra. Försäkra dig mot den stora törsten genom att besöka en institution inom belgisk ölkultur.
Förra veckans ölställe:
• “Vi kommer för macka – stannar för ölen” – Poms mackor i Malmö Saluhall
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.