I Pyongyang har en ölbar i västerländsk stil nyligen slagit upp portarna – samtidigt dras landet med allvarlig matbrist och fördjupar sitt engagemang på Rysslands sida i Ukrainakriget.
Mitt under Nordkoreas internationella isolering, ekonomiska kris och ökande militära spänningar har regimen valt att öppna en västerländsk ölbar i huvudstaden Pyongyang. Enligt Euronews ligger baren i Hwasong, ett nybyggt område i staden, och serverar öl från det statliga bryggeriet Taedonggang. Bilder från baren visar en påkostad interiör och utbud som står i skarp kontrast till den svåra situationen i övriga delar av landet, där bristen på mat nu är värre än på decennier.
Restaurangen har flera barer och ölhallar, där det också serveras internationella ölmärken på flaska, exempelvis Carlsberg, Guinness och Corona samt traditionella europeiska brygder som Chimay, Westmalle och Paulaner.
Baren marknadsförs av diktaturen som en del av en moderniseringskampanj. Enligt Euronews är det dock bara eliten med kopplingar till statsapparaten som har möjlighet att besöka baren. För vanliga nordkoreaner är den statligt bryggda ölen en lyxvara, tillgänglig endast med särskilda kuponger som begränsar konsumtionen till en eller två liter per månad – och det är bara män som är tillåtna att köpa öl.
Tidpunkten för satsningen väcker många frågor. Nordkorea skickade förra året 11 000 soldater till Rysslands invasionskrig i Ukraina och planerar att bidra med ytterligare trupper och vapen, inklusive så kallade självmordsdrönare. Samtidigt lider den nordkoreanska befolkningen av utbredd fattigdom och hunger. FN-rapporter har dokumenterat fortsatta allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i Nordkorea, inklusive tortyr, tvångsarbete och systematiskt förtryck för att befästa regimens makt.
Som så mycket annat i Nordkorea har Taedonggang-bryggeriet en märklig historia. År 2000 köpte den dåvarande ledaren Kim Jong-il det nedlagda bryggeriet Ushers of Trowbridge i England, vars utrustning fraktades till Nordkorea och monterades ihop av tyska tekniker. Det skedde under en tid då relationerna med västvärlden var i stort sett lika frostiga som idag. Taedonggang producerar idag flera olika ölsorter, där det mest populära är en ljus lager. Ölet har även exporterats till Kina, vilket är ovanligt för nordkoreanska produkter.
Trots att Nordkorea med svenska mått mätt producerar stora volymer öl – landet har tio större bryggerier – så är det trots allt en marginell dryck i Nordkorea. Landet har 26 miljoner invånare och cirka 95 procent av alkoholkonsumtionen utgörs av den inhemska spritsorten soju, medan öl främst dricks i större städer som Pyongyang.
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.