”Explosionsrisk” stoppar bryggeri

Bildspel

Bild 1 av 5

Peter Edlund, Ola Ljungkrona och Pontus Henningsson hoppas kunna övertyga grannarna om att det inte finns något farligt med ett bryggeri.


 

Killarna i Landvetter ville starta försiktigt med ett bryggeri i ett garage. Men det blev inget bygglov. Grannarnas oro för explosion var en av anledningarna.

Kvartetten Pontus Henningsson, Ola Ljungkrona, Peter Edlund och Juha Rosenström har bryggt öl tillsammans i Edlunds garage under en tid. Namnet på bryggeriet är Wet Whistle Brewery.
– Det började med att Ola ville prova. Vi läste på lite och det verkade häftigt, säger Pontus Henningsson.
Efter att ha lärt sig genom att brygga växte planerna på ett riktigt bryggeri fram. Men då alla fyra har andra jobb handlade det inte om någon storsatsning. I stället ville man göra om lite i garaget och börja sin verksamhet där.
– Tanken var att få ett tidsbestämt bygglov på ett eller två år och sedan flytta till en annan lokal. Vi ville ha tillstånd att brygga 200 liter per vecka under första året och 400 liter per vecka under år två, säger Henningsson.

Planen var att använda samma utrustning som det bryggs på i dag. Men nu har byggnadsnämnden i Härryda kommun sagt nej till bygglovet. En av anledningarna är protester från grannarna.

Där fanns en oro för ökad trafik i området, oron för lukt var en annan anledning och det var till och med så att någon var orolig för explosionsrisk.
– Transporterna av så lite öl klarar vi ju i våra vanliga bilar,och explosionsrisken förstår vi inte riktigt, säger Henningsson.
Detaljplanen säger att det ska vara bostäder i området, och ingen näringsverksamhet. Men kvartetten hade hoppats på ett litet undantag för att kunna börja sin verksamhet på en lagom nivå.
– Vi är inte redo att skaffa en egen lokal direkt. Vi pratade med de flesta grannarna och de verkade positiva och nyfikna, säger Peter Edlund.
Nu planerar kvartetten att bjuda in de oroliga grannarna för att visa upp sin verksamhet, och sedan eventuellt söka nytt bygglov för recept- och produktutveckling. Men det finns också andra alternativ. Man kan tänka sig att kontraktsbrygga hos ett annat bryggeri, eller kanske satsa på en lokal direkt. Wet Whistle Brewing ska bli verklighet, även om vägen dit inte direkt är spikrak.
– Det är fortfarande en ambition att få till ett eget bryggeri, säger Ola Ljungkrona.