Få bättre hum om humle på Humlens dag

Se hur en humleodling fungerar, brygg öl över öppen eld och lyssna på berättelser ur den rika svenska humlehistorien. På Humlens dag bjuder Julita Gård i Sörmland in till ett digert program, alldeles i anslutning till den humlegård som är en del av Nordiska museets levande samling. 

På lördag, den 24 augusti, infaller Humlens dag och med den går startskottet traditionsenligt för skörd av humlekottar för odlarna. Julita Gård i Sörmland, i samarbete med humleforskaren Else Marie Strese, har i flera år uppmärksammat dagen och vill sätta ljuset på den svenska humlen. På gården finns bland annat en del av Nordiska museets levande samlingar som anlades i början av 2000-talet och som bevarar ett femtiotal olika svenska kloner. Humlegården är öppen för besökare året runt, men just nu står många av klonerna i blom. Vilket gör ett besök särskilt intressant.

Under Humlens dag håller Else Marie Strese i två olika föredrag, ett om humlens biologi, historia och odling, och ett om humlens kemi, egenskaper och användningsområden. 

På plats finns också Sköldinge ölkultur som visar småskalig ölbryggning över öppen eld och håller i flera provsmakningar. 

Dagen inleds med att mälteriet Warbro Kvarns vd, Thomas Björklund, berättar om kombinationen kulturgrödor och malt. 

Besökare har också möjlighet att köpa med sig humleplantor från Julitas klonarkiv, lättöl med olika smaksättningar, humleavkok samt böcker.

Mer info om dagen HÄR. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.