Vad sägs om en farmhouse-jäst som har sitt ursprung från Hisingen? Efter mycket jobb finns Karl-Johan Fredén Janssons framodlade jäst ute till försäljning.
Göteborgaren är hembryggare men säger att han hela tiden mest varit intresserad av jästen och hur den utvecklas och beter sig. Det intresset har bara eskalerat och nu han startat ett eget företag, K-Yeast, där han säljer jäst som han odlat fram själv.
– Den här första jästen har jag hållit på med i två år. Man måste nog vara lite knäpp för att hålla på med det här, säger Fredén Jansson med ett skratt.
Den första jästen släpps nu ut på marknaden och finns tillgänglig hos Ölkompaniet i Kvillebäcken och Bryggeributiken i Majorna. Den har fått namnet Hisingen Farmhouse Ale.
– Den är framtagen från start och är hämtad från Hisingen. Det finns jäst överallt omkring oss, på växter och bär och i luften, säger han.
Han säger att han börjar med en jäst som är så liten att den inte ens går att se med ögat. I takt med att jästen blandas med vört och blir till öl så förökar den sig.
– Man får jobba lite med den varje dag så att den hålls levande och det krävs en hel del speciell utrustning. Jag har odlat den på ett laboratorium och det är större krav på renlighet än vid ölbryggning, säger han.
Jästen är en flytande Saccharomyces alejäst och passar bra för att jäsa ölstilarna farmhouse ale och saison. Under tiden han jobbat med jästen har han haft bra hjälp av Maarten Vanwildemeersch på Uppsala Brygghus.
Än så länge drivs han nystartade företag i liten skala.
– Vi får se hur det säljer, jag har två andra jästsorter som jag också jobbar med. Det skulle även gå att odla upp jäst till kommersiella bryggerier, det tar bara lite längre tid, säger Fredén Jansson.
Med tanke på det stora intresset för hembryggning finns det nog goda chanser att företaget får en bra start. Och i så fall finns planer på ännu fler jästsorter.
– Jag skulle gärna ta fram mjölksyrebakterier och Brettanomyces.