Vad sägs om en fatlagrad imperial stout från Guinness? Nu blir det verklighet och visst är nyfikenheten stor.
Guinness är ungefär lika förknippat med stout som jultomten är med julafton. Men den irländska klassikerna handlar i vanliga fal om en brittisk stout som inte alls matchar en imperial stout när det gäller alkohol.
Men nu ska även Guinness satsa på fatlagrade imperial stouts. Basen är ett öl som också har en speciell historia. Antwerpen Stout släpptes 1944 och exporterades då till Belgien. Anledningen till det var att se till att belgarna skulle ha tillgång till öl i en tid då landet drabbats hårt av andra världskriget och många inhemska bryggerier tog paus eller försvann.
Denna Antwerpen Stout på 8,0 procent är nu ölet som lagts på whiskyfat vid Guinness bryggeri i USA. Åtta månaders lagring har satt sin karaktär på ölet som får namnet Guinness Stout Aged in Bulleit Bourbon Barrels.
Alkoholhalten landar på 10,0 procent och ölet ska släppas i fyrpack på bryggeriet i Baltimore.